Depresija u vreme društvenih mreža: "Da li smo mi ono što postujemo? I jesmo i nismo, zavisi od onga ko postuje."

Na slikama je bila srećna, nasmejana, lepa. Posle samoubistva manekenke Marije Ćurčić govorimo o depresiji u vreme društvenih mreža. Šta je instagram? Laž ili stvarnost? Ko nas tera da glumimo sreću kad se sve u nama lomi? Da li gledajući tuđe živote sami postajemo očajniji i još tužniji?

.

"U prirodi čoveka je da se predstavi boljim nego što jeste. Tako je oduvek, samo što je danas svaki čovek medij za sebe i može da emituje ulepšanu sliku ka spoljašnjem svetu", ističe bloger Milan Vučićević.

Kako kaže, problem nastaje kada se preterano vežemo za taj ulepšani identitet, jer to ostavlja izvesne posledice.

"Možda zapostavljamo neke druge aspekte života, možda ta ulepšana stvarnost postaje neki lažni identitet za koji smo se vezali, a zbog toga pati naš život s druge strane."

Da li mi bežimo iz sopstvenih života u taj instagramski život?

"Na neki način svi mi imamo neke tzv. narcističke potrebe, tj. potrebe da nam se drugi ljudi dive, da nas vole, neki od nas vole da nam zavide... One su kod svih prisutne u određenoj meri, ali kada one postaju ekstrem, kada naše samopoštovanje u potpunosti zavisi od spoljašnje potvrde identifikacije, onda govorimo o problematičnom ponašanju", naglašava Dušanka Vučinić Latas, klinički psiholog.