Koristite vlažne maramice nakon toaleta? Evo zbog čega ne bi trebalo to da radite

Vlažni toaletni papir polako postaje standardna oprema u toaletima, jer, kako proizvođači tvrde, a potrošači odmah poveruju, pruža potpunu higijenu analnog područja nakon velike nužde, a pritom je prijatnog mirisa i "sadrži" sastojke koji neguju i umiruju kožu. Ipak, da li je to zaista tako?

.

Štetan je za okolinu

Nakon upotrebe, vlažni toalet papir završi u wc šolji, odakle odlazi u kanalizacione cevi u kojima se ne razgrađuje. Usled toga nastaju velike naslage na koje se mogu uhvatiti ostala strana tela i pritom zapušiti kanalizacioni sistem. Vlažni toaletn papir zapravo bi trebalo odlagati u kantu za smeće ili još bolje, ne koristiti ga. S tim su saglasni i dermatolozi.

Problematičan je za kožu

Kod većine ljudi s analnim ekcemima (upalna reakcija na koži anusa) ova pojava na koži je posledica ekstremne analne higijene, tvrdi dr Tim Golik, dermatolog iz Minhena. Na primer, alkohol koji je jedan od sastojaka vlažnih maramica pojačava efekt čišćenja, ali je agresivan za kožu i dovodi do njenog isušivanja. Mirisi koji bi korisniku trebalo da pruže osećaj čistoće, česti su uzročnici "kontaktnih alergija" koje se manifestiraju kao crvenilo i svrab kože.

Vlažnost je generalno loša

Glavno svojstvo vlažnog toaletnog papira, njegova vlažnost, zapravo je kobna za kožu u analnom području. Dr Golik to objašnjava lokalnom florom na ovom području koja po prirodi ne može biti bez bakterija i gljivica. Analno područje retko je u kontaktu sa svežim vazduhom, zbog čega u kožnim naborima, usled korišćenja mokrih maramica, nastaju "vlažne komore" koje mogu da podstaknu razvoj infekcija.

Struka potvrdila štetnost

Procena stručnjaka podudara se s rezultatima ekološkog testiranja koje je u Nemačkoj inicirao časopis za zaštitu potrošača "Ökotest". Stručnjaci su testirali 14 vrsta vlažnog toaletnog papira s oznakom "sensitiv", što znači da su navodno prikladni za osetljivu kožu. Nakon laboratorijskih testova, pet proizvoda dobilo je ocenu "nezadovoljavajući" jer su kao konzervans koristili formaldehide. Formaldehid ne samo da može da prouzrokuje alergije i da nadraži kožu, već je i kancerogen. Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC), ovaj sastojak je vrlo štetan i kancerogen. Osim toga, u svakom od uzoraka pronađeni su halogeni organski sastavi koji predstavljaju jednaku opasnost za zdravlje čoveka.

Isti časopis sproveo je i testiranje vlažnih maramica za negu odojčadi, a rezultati su pokazali da su brojnim proizvodima takođe otkriveni kontroverzni organohalogeni sastavi - verovatno tragovi izbeljivanja. Premda je većina proizvoda bila bez konzervansa i sumnjivih aditiva poput formaldehida, oni su još uvek "voda plus hemikalija", tvrde stručnjaci i preporučuju roditeljima da za čišćenje kože beba koriste mlaku vodu i pamučnu tkaninu.

Voda pre svega

Ukoliko ne možete da se rešite navike korišćenja vlažnih maramica, onda odaberite one koje ne sadrže parfeme, savetuju dermatolozi. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da koristite uobičajeni (tj. suvi) toalet papir, a za onaj superiorni osećaj čistoće s početka priče, biće dovoljna voda i čista, mekana tkanina kojom ćete nežno i temeljno osušiti analno područje.

Izvor: Večernji list