Pet stvari koje morate znati kada vas zaboli želudac

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba je bol u želucu. Razloga zašto do njega dolazi ima mnogo, a bolesti želuca ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog života.

.

Ovih 5 činjenica o bolu u želucu morate da znate:

1. Boli i zbog stresa

Bezbroj je faktora koji mogu da dovedu do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, zatim korišćenje alkohola i nepravilna ishrana. Izbegavajte da jedete hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu, kao i konzervanse koji doprinose problemima sa ovim organom, piše Ordinacija.hr.

2. Gastritis je najčešći

Jedno od najčešćih bolesti modernog društva je gastritis. Jedan od simptoma je bol u gornjem delu stomaka, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija helikobakterija.

3. Nadraženi želudac

Do dijagnoze "nadraženog želuca" najčešće se dolazi zbog mučnine, nadutosti u crevima, gorušice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta. Dijagnozu nadraženog želuca lekar će postaviti nakon detaljnih pregleda i analiza koje ipak na kraju ne mogu da otkriju glavni uzrok ovog stanja.

4. Dispepsija

Dispepsija je zajednički naziv za teškoće koje su osećaju u gornjem delu probavnog sistema i javljaju se tokom korišćenja hrane. Najčešće se javlja u srednjim godinama (prosečna starost za dispepsiju je 55 godina) i pogađa pođednako oba pola, sa nešto većim brojem kod muškaraca. Simptomi su bol, osećaj nelagode, težine i mučnine u želucu.

Savetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomerne telesne mase i ne suviše začinjene hrane. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće i redovno korišćenje mlečnih proizvoda (jogurt, kefir).

5. Kada treba potražiti pomoć stručnjaka?

Znak za uzbunu svakako je jak bol u želucu koja se širi u trbušnu duplju uz nadutost, mučninu i povraćanje, nemanje redovne stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neophodna.