Zdravlje

OSAM odličnih razloga zašto je dobro piti kafu ili čaj: Na vama je da odaberete!

I kafa i čaj imaju dugotrajne pozitivne zdravstvene posledice, ali i kod jednog i kod drugog napitka trebalo bi da pripazite na to u kojim količinama ga pijete i koliko kofeina dnevno unosite u svoj organizam. U svakom slučaju, izbegavajte preteran unos napitaka s kofeinom pre spavanja, jer mogu da dovedu do nesanice, a to može da utiče na još veći unos kofeina narednog dana.
25.10.2018. - 08:10h

Za koji napitak se odlučiti ujutro? Donosimo zanimljive detalje o kafi i čaju, a odluka je na vama!

Kafa - razbuđuje, ali i goji

1. Istraživanja su pokazala da umereno ispijanje kafe, a savetuje se do tri šoljice dnevno, može imati dugoročno pozitivne zdravstvene posledice, poput toga da smanjuje rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, da može uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema i, navodno, smanjuje rizik od moždanog udara.

2. Takođe, kafa vas čini izdržljivijam ako je pijete pre vežbanja. Ipak, od ovog napitka se možete i ugojiti, pogotovo ako živite na kafi za poneti iz raznih popularnih kafića, odnosno kafama koje su zapravo slatki kalorični napitci s malo kofeina, poput frapućina. Razlog zašto se osećate bolje nakon što popijete ovakvu vrstu napitka je to što ste uneli dovoljno šećera koji takođe podiže vašu energiju i budnost u tom trenutku.

3. Kafa je i bogat izvor antioksidanasa koji mogu da spreče ili uspore razvoj bolesti čiji su uzrok slobodni radikalni, odnosno nusproizvodi stanica naših organizma koje se hrane kiseonikom. Zbog toga, neki naučnici veruju da antioksidansi smanjuju rizik od raka. Osim toga, kafa je izvor kalijuma i magnezijuma.

4. Kod osoba koje pate od neke vrste zdravstvenih tegoba, pogotovo od visokog pritiska ili nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, savetuje se da smanje dnevni unos kafe, ali ne moraju je potpuno izbaciti.

Čaj - i kad ste zdravi i kad ste bolesni

1. Postoje biljni čajevi i čajevi s kofeinom. I dok će vas zeleni i crni čaj pripremiti na radni dan koji je pred vrama, biljni čaj je takođe odličan napitak koji će vaše jutro ili veče učiniti ugodnim, a poznato je da se koristi i kao pomoć kod mnogih bolesti, odnosno smirivanja simptoma istih.

2. Sve vrste čajeva su odlične za hidrataciju, kako kože, tako i organizma, tokom vrelih letnjih dana. Takođe, kao i kafa, i čaj je pun antioksidansa koji će uticati na održavanje vašeg zdravlja.

3. Iako vam kafa može dati dovoljno energije za produktivnije vežbanje, čaj sam po sebi može da pomogne u mršavljenju. Na primer, zeleni čaj će ubrzati vaš metabolizam, a i radi se o napitku koji bez ikakvih dodataka skoro pa i nema kalorija.

4. Uz to, u čaju se nalazi flourid koji će pomoći kod dentalnih problema, ali preteran unos može da utiče na gustinu kostiju.

Izvor: ordinacija.hr