ŠEST saveta za pravilno merenje težine

Malo je dama koje u svom stanu nemaju vagu za merenje težine i koje tu vagu gotovo svakodnevno ne koriste. Ipak, postoje pravila pri vaganju da bi broj koji ona pokazuje bio verodostojan.

.

Ako ste odlučili da dovedete svoju liniju u red do leta, onda ste verovatno promenili ishranu i započeli s vežbanjem. Redovno praćenje napretka može itekako da da dodatnu motivaciju i spreči odustajanje. Vaganje je nezaobilazan deo takvog praćenja, ali postoje mnoge greške koje mogu da dovedu do pogrešnih rezultata. Sledite ova jednostavna saveta da biste izbegli netačne brojke na vagi!

1. Merite težinu i beležite rezultate

Redovno vaganje nam pomaže da shvatimo da li napredujemo i koliko brzo napredujemo. Ali, šta se podrazumeva pod „redovno vaganje“? Neki smatraju da je najbolje vagati se svaki dan, dok drugi tvrde da je bolje jednom u sedam dana. Prečesto vaganje može da dovede do opsesije i svakodnevnih razočaranja ukoliko kilogrami ne odlaze brzinom kojom želimo. Kao zaključak možemo da kažemo da je najbolje da se vagate onako kako mislite da je za vas najbolje. Ako vas svakodnevno vaganje baca u očaj i stvara negativne emocije, vagajte se svakih sedam ili više dana.

2. Vagajte se uvek na istoj vagi

Najbolje je koristiti uvek istu vagu čak i ako nije savršeno kalibrirana. Vaganje na različitim vagama može da dovede do različitih brojeva, a time i do nezadovoljstva.

3. Vagajte se na ravnoj podlozi

Vaga najbolje funkcioniše kada se koristi na tvrdoj i ravnoj podlozi. Izbegavajte da stavljate vagu na tepih u dnevnoj sobi ili kupatilu. Tepisi i neravne površine mogu da pokažu netačan prikaz kilograma.

4. Vagajte se uvek u isto vreme

Za precizno praćenje kilograma, najbolje je da se vagate uvek u isto vreme. Vaganje u različitim periodima dana može da dovede do velikih razlika u kilaži. Najbolje doba dana za vaganje je jutro, i to pre jela i pića. Zašto? Zato što tokom dana jedemo, pijemo i znojimo se, što naravno dovodi do oscilacije u kilogramima.

5. Vagajte se pre vežbanja

Nakon odrađenog treninga možemo da imamo manje kilograma zbog toga što se znojimo i gubimo vodu. Prosečna osoba izgubi 0.8-1.4 litara znoja u satu ako je trening umerenog do visokog intenziteta, što je ekvivalentno gubitku od 0.7-1.3 kg. Ako imate naviku da odradite trening ujutru, izvagajte se pre nego što krenete.

6. Merite težinu u donjem vešu

Odeća i obuća će povećati broj kilograma na vagi, pa je zbog toga najbolje da težinu merite sa što manje odeće. Pazite i na to da tokom svakog vaganja imate istu količinu garderobe na sebi.

Izvor: Kiwi.hr