Zdravlje

PET razloga da odradite trening sa vijačom

Nekada igra za decu, sada je odličan kardio trening. Evo zbog čega treba odmah da kupite vijaču i prisetite se kako ste je kao deca preskakali. Telo će vam biti zahvalno...
06.10.2018. - 11:30h

1. Potrošnja kalorija

U sat vremena preskakanja vijače možete da potrošite 600 –1000 kalorija. Taj broj varira zavisno od težine. "American Heart Association" tvrdi da osoba teška 45 kg u jednom satu potroši 500 kcal, a osoba teška 90 kg potroši 1000 kcal.

U tome, važnu ulogu ima intenzitet vežbanja. Osoba teška između 60-65 kg koja napravi 70 skokova u minutu, u jednom satu izgubi 620 kcal. Sa vijačom je lako napraviti i metabolički trening. Takav trening ubrzava metabolizam od 10-25% u sledećih 48 sati.

2. Mogućnost treniranja na bilo kom mestu

Vijača je odlično sredstvo za vežbanje jer možete da je koristite bilo gde i da odradite kvalitetan kardio trening u kratkom vremenu kod kuće, na putovanju, u prirodi ili fitnes centru. Ako ste u stisci s vremenom, potražite prikladno mesto i napravite kratki ali intenzivni trening.

3. Ravnoteža i koordinacija

Pomoću preskakanja vijače, možete brzo da razvijete ravnotežu i koordinaciju, koja je usko povezana s pokretljivošću i motoričkim sposobnostima. Sve to ima važnu ulogu u različitim sportovima i životu uopšteno, a smanjuje se i mogućnost povrede.

4. Opuštanje i poboljšanje koncentracije

Kao i svi drugi sportovi, trening s vijačom će takođe osigurati bolje raspoloženje i opuštenost jer vas snadbeva hormonom sreće – endorfinom. Vežbanjem se oslobađa endorfin koji stvara osećaj sreće i euforije. Istraživanja su pokazala da kardio vežbe pomažu u boljoj koncentraciji, učenju i razmišljanju.

5. Zdravo srce i pluća

Za vreme preskakanja vijače, broj otkucaja srca se znatno povećava. Budući da je intenzitet treninga s vijačom visok, ima veliki uticaj na metaboličke procese u telu. Uz redovno vežbanje ćete napraviti dobru stvar za vaše srce i krvne sudove kao i za disanje.

Izvor: kiwi.hr