Obuvate obuću BEZ ČARAPA? Niste ni svesni kakav problem stvarate, životna priča ove devojčice (4) je primer

Ponekad volite da nosite obuću na bose noge, a ne slutite da tako možete izazvati razne infekcije. Upravo to se desilo četvorogodišnjoj Sijeni Rasul iz Južnog Velsa.

.

Sijena je u prodavnici probala cipele na bosu nogu i inficirala se. Infekcija je dovela do sepse, koja kasnije može dovesti do ozbiljnih oštećenja organa pa čak i smrti. Devojčica je srećom preživela, a njena priča je veoma retka i neobična. 

Malo je verovatno da ćete od probanja obuće na bosu nogu zadobiti sepsu, ali nije loše imati u vidu da unutrašnjost obuće koju probate nije najčistija, čak iako je nova. 

.

Studija kalifornijskog Pedijatrijskog medicinskog udruženja navodi da oko 250 000 znojnih žlezda u stopalima može proizvesti oko 500 mililitara vlage dnevno. Tu su i mrtve ćelije kože, a kad samo pomislite gde su vaša stopala sve bila, ta lista samo raste, navodi “Forbs”, a prenosi Blic.

Ako ste išli bosonogi po kuhinji, blizu kante za otpatke, u toaletu, u kadi, bazenu, teretani i slično, možete sakupiti kolekciju bakterija i drugih mikroba.

Takozvano atletsko stopalo, bakterijska infekcija, jedan je od problema koji vas može snaći. Iako gomila ljudi tokom dana isproba jedan određeni par obuće, činjenica je da nema eksplozije bakterijskih infekcija na stopalima. To znači da – iako mala – verovatnoća da se inficirate ipak postoji i ne treba je zanemariti.

Najbolje je da nosite čarape, perete ruke nakon diranja obuće i jačate imunitet.