Praktikujete dijetu sa smanjenim unosom ugljenih hidrata? Prestanite ODMAH!

U poslednje vreme u Evropi i severnoj Americi vrlo su popularne takozvane "low carb" dijete koje se temelje na smanjenom unosu ugljenih hidrata...a to je loše!

.

Dijete poput Atkinsonove ili Paleo dijete, koje se baziraju na smanjenom unosu ugljenih hidrata i povećanom unosu masti veoma su popularne jer garantuju gubitak kilograma i smanjuju opasnost od razvoja nekih bolesti.

Ali, ljudsko telo bez sumnje treba ugljene hidrate jer su glavni izvor energije za telo i odličan izvor vlakana i sprečavaju razvoj brojnih bolesti. Uz to je za normalno funkcionisnje organizma najvažniji balans, što znači da u ishrani treba da budu zastupljene sve grupe namirnica.

Ljudi u srednjim godinama koji polovinu dnevno potrebnih kalorija u organizam unose iz ugljenih hidrata žive nekoliko godina duže od grupe koja ishranu temelji na mesu i što manjoj količini ugljenih hidrata, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu "Lancet".

Treba podsetiti da nisu svi ugljeni hidrati isti - jednostavni ugljeni hidrati iz rafinisanih i procesuiranih namirnica mogu da dovedu do dijabetesa, srčanih problema, pa čak i razvoja karcinoma. Ali ako se ugljeni hidrati konzumiraju iz pravih izvora, kao što su integralni pirinač ili hleb od celog zrna žitarica, i oni postaju deo balansiranog i niskokaloričnog načina ishrane.

Studija koja je rađena 25 godina i sprovedena na 15.400 Amerikanaca

Oko 15.400 Amerikanaca koji su učestvovali u istraživanju ispunilo je upitnik o prehrambenim navikama, o vrsti namirnica i veličini porcija iz čega su naučnici procenili koliko su u organizam unosili kalorija iz ugljenih hidrata, masti i proteina.

Ali američka studija čiji su podaci prikupljani više od 25 godina upućuje na to da je mnogo zdravija umerena konzumacija ugljenih hidrata ili zamena masti i proteina iz mesa biljnim.

Ustanovili su da su osobe koje su oko 50 do 55 posto energije u organizam unosile iz ugljenih hidrata imale nešto bolje izglede za duži život od onih kod kojih su te vrednosti bile niske.

Američki naučnici su procenili da bi nakon pedesete godine života osobe koje u organizam unose umerenu količinu ugljenih hidrata (oko 40 posto) iz zdravih izvora mogle prosečno da žive još 33 godine.

Tvrde da i unos u organizam visokog procenta ugljenih hidrata, a to znači oko 70 posto, iz testenine, pirinča, kolača, šećernih pića, smanjuje životni vek, ali mnogo manje u odnosu na ishranu u kojoj dominira meso.

"Ishrana s manjim procentom ugljenih hidrata koji se menjaju belančevinama ili mastima postala je vrlo popularna i proširena u poslednje vreme", rekla je jedna od naučnica Sara Seidelman.

"Ipak rezultati naše studije upućuju na to da se ishrana bazirana na mesu s malim procentom ugljenih hidrata povezuje s kraćim životnim vekom i do četiri godine", kaže ona.

Zamena mesa avokadom, orašastim voćem i mahunarkama

"Zamenom mesa u ishrani mastima iz biljaka, poput avokada i orašastog voća, i proteina, poput soje i mahunarki, smanjuje rizik od preuranjene smrti", ustanovili su Seidelman i kolege.

Autori studije veruju da je česta posledica zapadnjačkih dijeta koje ograničavaju unos ugljenih hidrata smanjen unos povrća, voća i žitarica i da se više konzumiraju životinjske belančevine i masti, najčešće povezivane s raznim upalama i starenjem organizma.

Prof. Nita Foruhi, epidemiolog sa sa Kembridža, koja nije učestvovala u studiji smatra da je "Važna poruka ove studije da nije dovoljno fokusirati se samo na nutrijente, već na to jesu li oni životinjskoga ili biljnog porekla".

Priznaje da se u pogledu optimalnog balansa hrane zdrave za dugovečnost još uvek lome koplja.

Izvor: metroportal.hr