Boja jezika otkriva MNOGO o vašem zdravlju

Promene u nijansama boje jezika mogu da naprave kafa i vino, ali treba imati u vidu da su one često, znak nedostatka vitamina, infekcije ili gorušice.

.

Žuti jezik znak je infekcije
Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kafa, ali može i da bude posledica loše higijene kao i gorušice. Žuta boja može da ukazuje na infekciju u organizmu.

Tamna boja ukazuje na lošu cirkulaciju
Tamno ljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visokog nivoa holesterola u krvi. Najčešće je posledica loše ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, a kao posledica loše cirkulacije javljaju se depresija i nedostatak energije.

Svetlocrvena boja jezika označava manjak vitamina B12
Ako prirodno roza boja jezika odjednom postane svetlocrvena, to može da ukazuje na manjak vitamina B12. Taj vitamin je neophodan za crvena krvna zrnca koja organizam hrane kiseonikom pa njegov nedostatak može da uzrokuje neurološke probleme. Upravo zbog toga preporučuje se unos više namirnica bogatih vitaminom B kao što su meso, tunjevina, losos i mlečni proizvodi koji će zadovoljiti dnevni unos.

Bela boja upućuje na gljivičnu infekciju
Bela boja jezika može da upućuje na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunološku bolest vitiligo. Reč je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posledica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta.

Izvor: Wall.hr