Otisak prsta može otkriti koje BOLESTI imate, a da to ni ne znate, jer simptomi još nisu vidljivi

Otisci prstiju se najčešće koriste u kriminalistici prilikom otkrivanja zločinaca. Međutim, nedavno je utvrđena druga povezanost sa otiskom prsta - navodno on bi mogao da otkrije rizik od razvoja dijabetesa, Alchajmera, leukemije, bolesti desni, depresije i impotencije, i pre pojave simptoma.

.

Prema dermatoglifici, nauci koja se bavi proučavanjem veza između otisaka prstiju i bolesti, ako je rast udova, organa ili bilo kojeg tkiva na neki način poremećen u ranoj fetalnoj fazi, dolazi do nastanka promena u konfiguraciji otisaka prstiju i dlanova, koji se formiraju između 11. i 24. nedelje trudnoće. Te promene predstavljaju trajne i vidljive znakove abnormalnog razvoja u nervnom i drugim sastavima.

Osnovne spiralne šare koje se pojavljuju na našim otiscima prstiju, prstenovi i lukovi, mogu ukazivati na povišen rizik od sledećih bolesti:

SRČANE BOLESTI

Muškarci koji boluju od srčanih bolesti češće imaju veći broj brazda u specifičnim zonama vrhova prstiju i različite spiralne šare, pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu Ningksa Medical u Kini.

DIJABETES

Na Univerzitetu u Ohaju otkriveno je da postoje znatno veće razlike nego što je uobičajeno u otiscima leve i desne ruke kod obolelih od dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

MULTIPLE SKLEROZA

Istraživanje turskih doktora pokazalo je da osobe obolele od MS imaju više brazda od onih koji ne boluju od te bolesti te više prstenova na otiscima prstiju leve ruke.

ASTMA

Pokazalo se da astmatičari imaju znatno manje lukova i mnogo više prstenova.

MUŠKA NEPLODNOST

Upoređivanjem otisaka prstiju i dlanova neplodnih muškaraca sa plodnima britanski stručnjaci su otkrili da ovi prvi imaju znatno manje prstenova od kontrolne skupine.

Broj brazda i prstenova u otisku upućuje i na prisutnost tumora

Brojna su istraživanja potvrdila povezanost između otisaka prstiju i raznih vrsta raka. Na primer, istraživanje provedeno 2016. u KBC-u Zagreb pokazalo je da oboleli od raka hipofize imaju otiske prstiju sa manjim brojem brazda u određenim zonama.

U jednom od najnovijih istraživanja analizirani su otisci prstiju žena obolelih od raka jajnika i drugih ginekoloških tumora te su uspoređeni sa otiscima prstiju zdravih žena, a rezultati su pokazali da žene sa ginekološkim tumorima imaju manje prstenova u otiscima i više lukova.

Isti rezultat pokazalo i je prethodno istraživanje na Univerzitetu medicinskih nauka u Teheranu u kojem su analizirani otisci prstiju žena obolelih od raka dojke, piše jutarnji.hr.