Zdravlje

Dobro obratite pažnju: Boja i oblik modrice otkrivaju mnogo o zdravstvenom stanju

Veličina, mesto i oblik modrica ukazuju na način nastanka povrede... Zato obratite pažnju na sledeće...

16.08.2019. - 08:21h
foto: Depositphotos/ lzf

Modrice su oštećenja malih krvnih sudova u površinskim delovima kože. Najčešći uzrok nastanka su povrede od udarca, ali su povezane i sa težim povredama, poput pucanja mišića, ligamenata, oštećenja zglobova, preloma kostiju, piše 24sata.hr.

U nekim slučajevima mogu upućivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Modrice često imaju i osobe koje mnogo vežbaju, posebno dizači tegova. Najviše zabrinjavaju modrice koje nisu nastale od spoljnih povreda.

One mogu da upućuju na probleme u krvi ili kao posledica uzimanja lekova protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansa), na šta može upućivati i krvarenje iz nosa ili desni. Modrice češće nastaju ako u organizmu nedostaje vitamin C, a učestalije su kod starijih osoba zbog vrlo tanke kože.

Uzroci nastanka

Veličina, mesto i oblik modrica ukazuju i na način nastanka povrede. Kad malo boli, bez poremećaja pokretljivosti i većeg otoka radi se o običnoj modrici.

Manje modrice se leče kod kuće, povremenim stavljanjem leda na oštećeno mesto dan ili dva. Veće modrice zahtevaju hirušku obradu, a one najozbiljnije i ostanak u bolnici. Ako su modrice praćene bolom, može se da se popije paracetamol ili neki od nesteroidnih antireumatika.

U nekim bolestima kao kod poremećaja zgrušavanja krvi može doći do pojave modrica bez prethodne povrede. Isto tako, kod osoba koje uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi češće se javljaju modrice.

Sve boje jedne modrice

Novonastala modrica može biti crvenkasta, zatim postaje plava ili tamno ljubičasta u roku od par sati. Posle nekoliko dana modrica postaje žuta ili zelena.

Prvih dana nakon nastanka je uglavnom i bolna, ali bol obično nestaje kako bledi boja. Budući da koža nije otvorena, ne postoji rizik od infekcije. Ako dođe do nastanka modrice na istom mestu više puta, moguće je da ostane trajna žućkasto-smeđa mrlja uzrokovana većom koncentracijom gvožđa u koži.

Kada se obratiti lekaru?

Ako misliš da ti je ispod modrice slomljena kost.

Ako uzimaš lekove protiv zgrušavanja krvi i primetiš modrice kojima ne znaš uzrok.

Ako ti modrica otiče i izaziva jaku bol.

Ako ne nestane nakon dve nedelje, odnosno ako posle četiri nedelje potpuno ne izbledi.

Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi.

Ako ti je modrica nastala iznad oka, možeš očekivati da se podliv proširi i ispod oka. Proveri da li možeš da pomeraš zenice u svim smerovima i da li vidiš isto kao pre, ako možeš sve navedeno i nemaš glavobolju poseta lekaru nije neophodna.

Izvor: 24sata.hr