Kako vam urinarne infekcije ne bi uništile letnji odmor, prepoznajte OVE SIMPTOME na vreme i sprečite ih!

Donosimo vam mali vodič kroz najčešća ženska pitanja dok traje sezona letnjih odmora. Šta kažu najnovija istraživanja, ali i rešenja direktno pravo iz vašeg doma?

.

Važno je na vreme prepoznati urinarnu infekciju i početi lečenje kako biste sprečili da se infekcija pretvori u hroničan i ozbiljan problem. Zbog toga bi trebal da naučite da prepoznate glavne simtome.

Bol i peckanje tokom mokrenja

To je najčešće prvi simptom infekcije mokraćnih puteva ili zadržavanja bakterija u uretri ili mokraćnom mehuru. To još ne znači da imate infekciju u punom jeku, osim ako taj simptom ne potraje. Ako se neprijatan osećaj pojavi jednom u danu i ne prate ga druge tegobe, moguće je da ste izmokrili bakterije i da je problem rešen. U ispiranju manje količine bakterija i sprečavanju razvoja infekcije može pomoći i konzumiranje veće količine tekućine.

Ako ja bol takva da se grozite odlaska u toalet, verovatno već imate infekciju i trebalo bi odmah da posetite lekara. 

Mokrenje ne donosi olakšanje

Česta potreba za mokrenjem još jedan je simptom infekcije mokraćnih puteva. Ako vam česti odlasci u toalet ne donose olakšanje, jer uspevate da izmokrite samo nekoilko kapi, velika je verovatnoća da imate infekciju. 

Zamućena ili krvava mokraća

I po boji mokraće može se zaključiti postoji li infekcija. Znakovi infekcije su zamućena mokraća, crvena ili smeđa. Ipak, pre nego što dignete paniku, setite se šta ste jeli u poslednja 24 sata jer, na primer, od cvekle mokraća može biti izrazito crvena. U tom slučaju nećete imati nikakve bolove, a boja će vrlo brzo nestati ako je hrana bila uzrok.

Neprijatan miris mokraće

Intenzivan miris mokraće uobičajen je simptom mokraćne infekcije, no mogu ga izazvati i neke namirnice, najverojatnije kafa i špargle. Ako mokraća i nakon nekoliko mokrenja ima neugodan miris  i zamućena je, onda vam savetujemo odlazak lekaru. 

Pritisak, grčevi i bolovi

Mokraćne infekcije mogu izazvati pritisak, grčeve i bolove u području karlicei mokraćnog mehura, naročito kod starijih žena. Takve je simptome lako pripisati nekom drugom problemu, ali ako ih primetite, trebalo bi da odete lekaru kako bi utvrdio tačan uzrok. 

Iscrpljenost i umor

Upala podstiče lučenje interleukina, belih krvnih zrnaca koje mogu izazvati osećaj velike iscrpljenosti. Ako takav osećaj umora koji ne možete pripisati drugim uzrocima potraje nekoliko dana, trebalo bi da posetite lekara.

Povišena temperatura

U kombinaciji sa drugim simptomima mokraćne infekcije, povišena telesna temperatura često ukazuje na to da je infekcija postala ozbiljna i da se proširila na bubrege.

Ako imate temperaturu višu od 38°C ili osećate hladnoću i groznicu, odmah idete lekaru, savetuje zivim.hr.