Znate li šta može da vam se desi s očima ako samo na kratko gledate direktno u sunce?

Pazite se jer samo nekoliko sekundi gledanja u sunce može da ostavi ozbiljne posledice po oko!

.

Jaki UVA i UVB zraci leti se naročito reflektuju od različite predmete poput ogledala, puta ili vodenih površina pa "ulaze" u oko, i moguće je zamućenje u očnom sočivu (katarakta) ili čak degenerativne promene na mrežnjači.

Čak i kratkotrajno gledanje direktno u sunce, bez ikakve zaštite, može nakon desetak sekundi jako i trajno da ošteti žutu mrlju na mrežnjači, fokus oka. Leti se i više čkilji, što izaziva naprezanje mišića lica i očiju, a time i glavobolju. Zato je zaštita oka sunčanim naočarima važna. Izaberite zaštitne naočare primerenog oblika koje što je manje moguće propuštaju ultraljubičaste zrake pa tako i sa strane i odozdo zbog moguće refleksije od vodenih površina koja je posebno opasna. Posebnu poažnju posvetite kvalitetu stakala sunčanih naočata i kupujte samo one s deklaracijom i pre kupovine svakako se savetujte s oftalmologom i optičarom, savetuju stručnjaci, a piše 24 sata.hr 

Rizik za oči leti predstavlja i kupanje u bazenima i moru, pogotovo kod ljudi koji nose kontaktna sočiva. Morska voda ili hlorirana voda iz bazena mogu biti vrlo agresivni za oči zbog mogućeg razvoja infekcija. Ceo je niz mogućih upalnih procesa, počevši od jednostavnih iritacija, preko lakših infekcija do onih teških koje mogu da završe i oštećenjem pa čak i gubitkom vida. Izbegavajte odlazak u bazen s kontaktnim sočivima..

Ako nakon 24 sata od primjene kapi za oči one još suze, potražite pomoć

Tokom leta postoji povećan rizik od infekcije oka (konjunktivitis, keratitis) zbog sunca, pojačanog vetra i soli iz mora ili znoja koji dolazi do oka. Ako je crvenilo, suzenje, osećaj stranog tela u oku i pojačan sekret iz oka prisutan 24 sata nakon primene veštačkih suza, preporučljivo je da potražite lekarsku pomoć, govore stručnjaci.

I deca i stariji bi trebalo da nose sunčane naočare

Dječje oko jako je osjetljivo na UV zračenje, a uz to ne znaju sama da se zaštite, pa im osigurajte pravilnu zaštitu. U starijoj životnoj dobi većina ne nosi sunčane naočare jer nisu stekli naviku, ali za njih je nošenje posebno važno jer sunce štetno djeluje na leću i mrežnicu. Jeftine sunčane naočale nemaju kvalitetno sočivo niti stopostotnu UVA i UVB zaštitu. Ako su tamne, izazivaju širenje zenice i još veća količina sunčevih zraka prodire u oko, što može da bude opasno. Takođe, delom iskrivljuju sliku ili nisu bez dioptrije, pa izazivaju zamor oka.

Polarizovane naočare

Ne gledajte u sunce direktno i ne zaboravite da i voda reflektuje zrake štetne za oči. Oftalmolozi preporučuju polarizovane naočare da biste i toko, najjačeg sunca uživali u sunčanom danu bez refleksije.

Izvor: 24sata.hr