Dojite bebu a razmišljate da počnete sa keto dijetom: Da li je to pametno?

Ketogena dijeta je veliki trend u svetu. Može zvučati veoma privlačno ženama koje su se tek porodile i žele da što pre da izgube kilograme. A da li je ova dijeta bezbedna za vreme dojenja?

.

Ukoliko želite da skinete kilograme i razmišljate o ovoj popularnoj dijeti, evo nekih saveta koje bi trebalo da uzmete u obzir ako dojite.

Bogata proteinima, a siromašna ugljenihm hidratima, keto dijeta je godinama bila dijeta izbora sa lečenje epileptičnih napada. Dijeta sprečava iskorišćavanje ugljenih hidrata kao izvora energije i umesto toga forsira organizam da iskorišćava masti. To dovodi organizam u stanje zvano "ketoza". Oni koji su na ovoj dijeti unose veće količine mesa, povrća, visoko masnih mlečnih proizvoda, kao što je puter i pavlaka za kuvanje, kokosovo ulje, a izbacuju iz ishrane žitarice, voće, mahunarke, paradajz i šećer.

Za sada nema dokaza koji govore u prilog tome da ova dijeta smanjuje proizvodnju majčinog mleka ili narušava kvalitet ali ako razmišljate da na ovaj način skinete višak kilograma, obratite pažnju na ove nedostatke.

Keto dijeta podrazumeva ne konzumiranje namirnica kao što su voće, hleb, paradajz i mahunarke, što je loša vest za stomak. Korisne bakterije u crevima se hrane vlaknima iz ovih namirnica. Takođe, visok nivo masti, naročito zasićenih masti, može izazvati probleme sa srcem.

Dijeta je kalorična pa se žene brzo mogu odličiti na to da broje karolije što se neće dobro odraziti na proizvodnju mleka.

Još jedan problem je hidratacija. Za vreme dojenja ženama se preporučuje da piju oko 13 čaša vode dnevno. Za vreme keto dijete može doći do dehidratacije zbog povećanog uriniranja. Takođe, voće nije dozvoljeno u ishrani a ono u velikoj meri doprinosi hidrataciji.

Pošto je ova dijeta siromašna ugljenjim hidratima ona može da izazove umor, zbunjenost i dezorijentaciju i dodatno optereti ženu. Mozgu je potrebna velika količina glukoze koju inače dobija iz ugljenih hidrata, ali kada telo nauči da koristi masnoću za energiju umesto ugljenjih hidrata, može se javiti ošamućenost.

Trenutno ne postoje dokazi koji potvrđuju da je ova dijeta štetna za majke koje doje, kao ni dokazi da nije štetna. Kada beba dođe na svet važno je da vodite računa o vašem zdravlju ali i zdravlju bebe, tako da pre nego što se odlučite za dijetu, dobro još jednom razmislite.

Izvor: yumama.com