Pre odlaska na operaciju, pet činjenica o ANESTEZIJI u koje je dobro biti upućen!

Odlaskom na operaciju, gotovo svi se opredeljuju za primanje anestezije, kako bi ublažili svoj strah i neizvesnost, ali prvenstveno i bol. Kada se pacijent odluči za anesteziju, slede pravila i informacije sa kojima se on obavezno mora upoznati...

.

Nijedna operacija nije bez rizika

Aparati za disanje i monitor za nadgledanje osnovnih životnih funkcije omogućavaju dobro upravljanje anestezijom, kao i podupiranje osnovnih životnih funkcija tokom cele operacije (rad srca, funkcija disanja, stanje svesti).

Prilikom operisanja, hirurg i njegov tim stalno komuniciraju sa operaterom kako bi svi zajedno pazili na položaj  pacijenta, sprečavajući oštećenje živaca zbog pritiska ili rastezanja. Oštećenja živaca tokom lokalne anestezije su izuzetno retka.

Važno je dobro informisati svog anesteziologa

Rizici operacije zavise od okolnosti. Važno je da, pored lekara, i anesteziologu skrenete pažnju na bolesti koje ste preživeli, iako one nisu direktno povezane sa operacijom.

Pacijent tokom anestezije ne diše samostalno

Umesto njega diše aparat čiji rad programira i nadzire anesteziolog. Osnovne životne funkcije tokom operacije su u rukama anesteziologa.

Kako se daje anestezija?

To se može činiti pomoću intravenskog anestetika, što je dovoljno za kratke operacije. U slučaju da zahvat traje duže, anestezija se može produžiti ubrizgavanjem anestetika u venu.

U slučaju da se anestezija vrši pomoću maske, kiseonik i anestetik dospeju kroz masku koja se stavlja na usta ili nos.

Lokalna anestezija smanjuje bol na samom mestu operacije ili u određenim delovima tela. Da bi se to postiglo, lokalni anestetik ubrizgava se u određeno mesto kičme blizu živaca koji su "odgovorni" za bol u dotičnom delu tela. Ubod je bezbolan jer se mesto predviđeno za ubrzgavanje anestezije prethodno nadražuje.

Pravila namenjena pacijentima:

Šest do osam sati pre operacije ne smete ništa jesti niti piti, kako bi se izbeglo povraćanje ili udisanje povratih masa.

Takođe, ni pušenje nije dozvoljeno šest sati pre zahvata, piše zadovoljna.hr.

Pacijenti 24 sata posle operacije ne bi trebalo da unose alkohol.