Često pijete ovaj lek, a ne znate da on izaziva gubitak sluha, povećan krvni pritisak i probleme sa bubrezima!

Pronađite alternativu.

.

American Journal of Epidemiology objavio je istraživanje koje ukazuje da lekovi protiv bolova kod žena mogu izazvati slabljenje čula sluha. Da li se to odnosi i na muškarce, autor studije dr Gari Kurhan još uvek ispituje, jer je u dosadašnjem istraživanju radio sa 55 000 žena, koje koriste lekove protiv bolova, a najčešće Ibuprofen i Acetaminofen.

Žene koje su koristile pomenute lekove duže od šest godina, između devet i 10 odsto je izgubilo sluh. One koje su koristile aspirin, nisu imale tih problema.

Takođe, studija pokazuje da se korišćenjem Ibuprofena povećava rizik od srčanog udara, hipertenzije i problema sa bubrezima. Problem nastaje onog trenutka kada sastojci leka utiču na stanice slušnog aparata ili na posledicu poremećenog krvnog pritiska ili količinu kiseonika u najosetljivijim delovima slušnog aparata.

Već odavno se za ovakve lekove u apotekama ne prilaže lekarski recept, što znači da se mora dodatno pripaziti i raspitati o nuspojavama njegovih sastojaka, savetuje express.hr.