NIJE JOGURT NITI KISELO MLEKO: Ovo je najbolji prirodni lek koji pomaže u lečenju OPEKOTINA od sunca!

Letnji godišnji odmori su pred nama, pa ovih dana dermatolozi apeluju na umerno sunčanje i maksimalnu zaštitu kože od sunčevih zraka. Koliko god da se štitimo, desi se da često završimo sa opekotinama, najčešće na nosu, prsima i ramenima.

foto: Depositphotos/Markomarcello
foto: Depositphotos/Markomarcello
.

Važno je da se na vreme namažete, pre samog sunčanja i to sa visokim zaštitinim faktorom, pogotovo osobe sa belom puti. Međutim, ako vam se i desi da "zaradite“ opekotine, ne oslanjajte se na raznorazne losione posle sunčanja, već na samo jedan sastojak! Mleko!

Hladno mleko je pravi melen za opečenu kožu, jer ono ublažava bol i žarenje, a kako objašnjava američki dermatolog Jošui Zecner, oblozi od mleka pomažu u rashlađivanju kože i plikova.

"Oblozi na bazi mleka smanjuju upalu, jer mlečni proteini stvaraju zaštitni sloj, negujući oštećenu kožu”, rekao je dr Jošui za Daily Mail.

Mleko sadrži vitamine A i D, aminokiseline, mlečnu kiselinu, masti i proteine, i svi ti sastojci dobri su za kožu. Vitamini leče, a mlečna kiselina podstiče odstranjivanje mrtvih stanica iz tela, što posebno deluje na imuno sistem.

Potrebno je samo da sipate hladno mleko u činiju, pa u njega natopite komad tkanine ili peškir, i stavite na opekotine.

U ekstremnim slučajevima, savetujemo vam odlazak lekaru, jer svaka opekotina povećava rizik od raka kože.