Gojite li se od PECIVA ili GRICKALICA? To ćete otkriti ovim jednostavnim TRIKOM koji će vas poštedeti viška kilograma!

Nekada je telu previše ugljenih hidrata koje unosimo, pa se zato gojimo i teže mršavimo. Ovo je brz i jednostavan način da saznate da li "u tom grmu leži zec".

.

Da biste otkrili kako vaše telo reaguje na ugnjene hidrate jednostavno uzmite kreker i žvačite ga 30 sekundi. 

Ako vam je za manje od ovog vremena postao sladak u ustima, brzo procesuirate ugljene hidrate. 

Ako ste žvakali više od pola minuta, a on i dalje ima isti ukus kao na početku, treba da smanjite unos ugljienih hidrata. 

Kanadska naučnica i genetičar Šaron Moalem koja je kreirala test tvrdi da spora ili nepostojeća promena ukusa pokazuje da vaše telo ne procesuira ugnjene hidrate efikasno. 

Zbog toga gomilate kilograme. 

Fiziološki mehanizmi koji stoje iza rezultata ovog testa nisu potpuno objašnjeni, pretpostavlja se da je stvar u genetici. 

Ako se ukus promeni za 14 sekundi, vaše telo pretvara brzo ugljene hidrate u energiju i dnevno bi trebalo da konzumirate 250 grama ugljenih hidrata. 

Ako vam treba od 15 do 30 sekundi onda je vaša preporučena mera unos 175 grama ugljenih hidrata. 

Ako vam treba više od pola minuta, vi ne obrađujete dobro ugljene hidrate i treba da se ograničite na 125 grama dnevno.

"Bež i beli" ugljeni hidrati su loši i jedemo ih previše. Bež ugljeni hidrati se nalaze u krompiru, testu, pirinču, belom hlebu.

Beli su u zaslađenim napicima, slatkišima i keksu. Svi bi generalno trebali da povećaju unos zelenih ugljenih hidrata iz voća i povrća, piše superzena.b92.net.