ČUVAJTE SE: Ovakav krompir može da bude OPASAN po zdravlje!

Sigurno ste se veoma često susreli sa ovakvim krompirom. Možda ste ga takvog i pripremali, a niste znali da to baš i nije dobra ideja!

foto: Depositphotos/studioM
foto: Depositphotos/studioM
.

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne da klija zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uslovima može da bude opasan po zdravlje.

Krompir sadrži solanin, otrovno alkaloidno jedinjenje koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi nemački Savezni institut za procenu rizika.

Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja. Institut savetuje da se zbog toga izbegava konzumacija veoma zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira.

Međutim, krompiru koji nije jako zahvaćen tim promenama mogu se odstraniti klice i zeleni delovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

Izvor: Večernji.hr