Kako prepoznati simptome CISTE na JAJNICIMA i kako je lečiti?

Statistike pokazuju da sve više žena dobijaju ciste na jajicima i to najčešće u vreme najvećih hormonskih oscilacija. One su dobroćudne pojave, ispunjene tečnošću i obavljenje kapsulom sastavljenom od epitelnih stanica koje tu tečnost luče.

.

Većina cisti se povuče same od sebe u roku od tri meseca, a mogu biti funkcionalne i nefunkcionalne.

Funkcionalne ciste na jajnicima nastaju kada ne dođe do ovulacije, one su najčešće folikularne ciste i mogu narasti od tri do šest centimetara. Dok nefunkcionalne ciste nastaju kada tkivo koje inače normalno oblaže unutrašnjost maternice i raste izvan nje.

Ciste na jajnicima mogu biti sasvim bezopasne, ali mogu i ozbiljno ugroziti reproduktivno zdravlje žena.

Najviše problema stvaraju endometriotične ciste. One mogu poremetiti ovulaciju, ako su proširene mogu napraviti dosta priraslica pa ne može doći do oplodnje jajne ćelije.

Simptome ciste na jajniku žena ne može da oseti sve dok cista ne naraste do tri ili više centimetara.

Onda može da se desi da žena oseća pritisak na stomaku i da ima bolove. Najveći problem je, ako je zbog ciste, volumen jajnika povećan. Takođe, kod nekih kretnji (vežbanja, plesa) mogu se zarotirati oko svoje ose i poremeti cirkulaciju jajnika, a to je onda hitno stanje.

Ciste se mogu lečiti na nekoliko načina: hormonskom terapijom u drugom delu ciklusa kada u telu nedostaje progesterone, a druga opcija je lečenje kontraceptvima.

Ciste se mogu ukloniti hirurškim putem, laparoskopski, piše aura.ba.