Beograđani od sada mogu besplatno kod psihoterapeuta!

Na 20. spratu "Beograđanke" odnedavno je otvoren Centar za mentalno zdravlje, koji će stanovnici glavnog grada Srbije moći da koriste besplatno i bez uputa i zakazivanja, svakog radnog dana od 9h do 18h.

.

"U proteklih mesec dana pomoć je zatražilo više od 500 ljudi, od čega ih se 108 prvi put obratilo lekarima iz ove zdravstvene oblasti. To pokazuje da građani imaju volju da rešavaju svoje probleme, te da je otvaranje centra preko potrebno", istakla je Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave za mondo.rs.

Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala je depresiju kao globalan problem modernog čoveka, vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti. Zbog toga je ovaj centar veoma važan.

Ovakva savetovališta već su otvorena u Nišu, Vršcu i Kikindi, a pomoć građanima pruža tim stručnjaka sastavljen od psihijatara, psihologa i terapeuta. Ukoliko stručnjaci procene da je nekom potrebno bolničko lečenje, pacijent će biti upućen u adekvatnu zdravstvenu ustanovu gde će odmah biti pregledan i vrlo brzo će mu biti određena terapija, piše mondo.rs.

U proteklih mesec dana građani su se u novoosnovanom centru najviše žalili na nesanicu i poremećaje raspoloženja, stariji sugrađani na probleme s pamćenjem, ali je bilo i mnogo roditelja koji imaju probleme sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci kod dece.