Mislili ste da TESTENINA i KROMPIR goje i da ih treba jesti u manjoj količini, a nutricionisti sada govore da ih treba jesti, ako želite da SMRŠATE

Do sada ste živeli u ubeđenju da testenina i krompir goje i da ih treba jesti u manjoj meri. Nutricionisti ističu da možete da jedete šta god želite, samo je važno da poštujete jedno pravilo - jesti u umerenoj količini.

.

Nutricionisti savetuju da u vašem tanjiru treba da se nađe hrana sa manjom energetskom vrednošću, poput krompira, pirinča i testenine.

Učesnici koji su jeli upravo ove namirnice imali su manji osećaj gladi, uprkos tome što su konzumirali manje kalorija, dokazali su naučnici. Oni kažu da ova hrana, za koju se do sada smatralo da goji, u velikoj meri zasićuje ljude, te zbog toga oni kasnije nemaju želju za slatkišima ili brzom hranom. 

Pileće belo meso, jaja, pečurke, sveže voće i povrće imaju isti efekat. 

Ove namirnice obično imaju manje kalorija u odnosu na prerađenu hranu, pošto su pune vode, proteina i vlakana. 

Voditelj studije, doktor Nikola Baklend sa Univerziteta Lids, objašnjava rezultate ovog neobičnog istraživanja: 

"Mnogi ljudi odustaju od dijete zato što trpe veliku glad koja nastupa između propisanih obroka. Naše istraživanje pokazuje da konzumiranje hrane koja ima manju energetsku vrednost može da pomogne u prevazilaženju tog problema". 

Studija je pronašla da je 37 žena prekomerne težine koje su jele "laku" hranu (hranu sa manjom energetskom vrednošću) za 14 nedelja uspelo da smrša u proseku oko pet i po kilograma, piše thesun.co.uk.

U istom periodu, 41 žena koja je učestvovala u ovoj studiji (prema planu pravile restrikciju kalorija (1400 na dan)) izgubile su tri kilograma, što je neuporedivo manje.