Zdravlje

Danas je Svetski dan borbe protiv RAKA JAJNIKA! Tim povodom, predočavamo vam SIMPTOME kako da bolest OTKRIJETE NA VREME

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok 450 izgubi bitku sa ovom bolešću. U svetu se godišnje zabeleži 250 000 novih obolelih od raka jajnika, a od toga 140 000 žena premine. Osmog maja se obeležava Međunarodni dan borbe protiv raka jajnika, a ovogodišnji slogan je "Uhapsimo bolest zajedno".
08.05.2018. - 14:00h
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Rak jajnika je opaka bolest koja odnosi živote žena širom sveta, ali stručnjaci ističu da ova bolest nije tihi ubica i da je lako možete otkriti na vreme, samo je važno da pratite promene na vašem telu, piše Lepa & srećna.

Rizik za kancer jajnika povećava se kako žena stari, a u većini slučajeva pogađa žene nakon menopauze. Ipak, ovo oboljenje može da se javi i kod mladih devojaka, a često je glavni krivac genetska predispozicija.

Ako primetite bilo kakve promene tokom odlaska u toalet, kao što su često mokrenje, zatvor ili dijareja obratite se lekaru.

Prvi simptomi koji ukazuju na rak jajnika su i konstantna nadutost ili otok stomaka, neprijatan osećaj u stomaku i naglo gubljenje težine.

Takođe, javlja se obilno vaginalno krvarenje, bol u donjem delu leđa, brzo se osećate siti nakon jela i imate loš apetit. 

Znakovi koji ukazuju da morate što pre kod ginekologa su svrab i osip u oblasti vagine, neredovna menstruacija, promena boje i kože vulve, bolovi u karlici i bol tokom i posle seksualnog odnosa.

Danas je povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, u emisiji 150 minuta gostovao prof. dr Vladimir Pažin. Pogledajte šta je rekao o ovom važnom zdravstvenom problemu.