KONAČNO imamo odgovor na pitanje zašto su migrene kod žena jače nego kod muškaraca!

Migrene su najveća misterija i frustracija medicine, kako zbog uzroka tako i zbog lečenja. Ali sada naučnici veruju da su rešili deo te zagonetke...

.

Protein na koji utiču oscilacije estrogena mogao bi da objasni zašto više žena nego muškaraca pati od migrena.

Treća najčešća bolest na svetu su upravo migrene, pogađaju jednog od 10 ljudi (nekad i više) - a oko 75 odsto onih koje muče su žene. One ih osećaju češće, ali i intenzivnije i ne reaguju dobro na lekove kao muškarci.

Nova saznanja koje je predstavila Emili Galovej pokazuju vezu između proteina NHE1 i razvoja migrenskih glavobolja. Taj protein reguliše transfer protona i natrijumovih jona kroz ćelijske membrane, uključujući i one membrane koje odvajaju dolazni protok krvi u mozak, piše "Mental Floss".

Naučnici su nakon analize nivoa NHE1 proteina kod muških i ženskih laboratorijskih pacova shvatili da je protein čak četiri puta veći kod muških primeraka. Takođe, kada su nivoi estrogena bili na vrhuncu, kod ženki, nivo proteina bio je najmanji u venama u mozgu.

Prethodna istraživanja već su dovela u vezu oscilacije nivoa estrogena i migrene, ali nije se znalo koji mehanizam stoji iza te povezanosti. Ova saznanja mogla bi da promene način na koji se proučava i leči migrena, što je veoma bitno jer je većina istraživanja o migrenama koristila muške pripadnike životinja.

"Sprovođenje istraživanja na molekularnim mehanizmima koji stoje iza migrene je prvi korak u stvaranju ciljanih lekova da bi se izlečilo to stanje za muškarce i žene. Saznanja do kojih smo došli ovim radom mogla bi da dovedu do olakšanja milionima onih koji pate od migrena. Možemo i identifikovati pojedince koji će bolje reagovati na pojedine terapije", zaključila je naučnica Emili Galovej.

Izvor: 100posto.hr