Pet simptoma tumora na mozgu koje možete da prepoznate i pre nego što odete kod lekara

Tumor mozga se može prepoznati po raznim simptomima, ali o njemu ćete dosta saznati na osnovu mesta na telu koje zahvata.

.

Neurohirug dr Teodor Švarc iz Njujorka objašnjava da ako imate tumor u predelu mozga, onda vam najčešće slabi funkcija ruku i vida.

Međutim, pored ova dva simptoma, tumor mozga broji još neke... 

1. Bez obzira na tip tumora, napadi su jedan od prvih znakova bolesti. Iritacija od tumora čini da neuroni u mozgu pucaju nekontrolisano, dovodeći do abnormalnih pokreta. Napade u vidu trzanja i savijanja mogu zahvatiti samo jedan ud, ali nekad i celo telo.

2. Ako vam se tumor formirao na mestu gde se vaš mozak povezuje sa kičmenom moždinom, doći će do ukočenosti i gubitka osećaja nekog dela tela.

3. Ljudi sa tumorom na mozgu imaju često izgube pamćenje, osećaju se zbunjeno ili imaju problema u razmišljanju, piše womenshealthmag.com.

4. Mučnina je takođe jedan od propratnih simptoma. Ako često osećate mučninu, a nije stomačni virus ili bilo šta drugo bezazleno, može biti tumor na mozgu.

5. Osim kada niste meteoropata ili nemate jasnu dijagnozu da patite od migrena, česte glavobolje mogu biti posledica tumora na mozgu. 

Čim prepoznate neke od ovih simptoma, ne mora da izričito da znači da bolujete od tumora, ali vam savetujemo da se odmah pregledate.