Ako ne možete da se odreknete pržene hrane, ovo su načini da ublažite njenu štetnost!

Prženi i pečeni krompir, čips i ostale grickalice, tost i ostala brza hrana vaša su svakodnevica. Iako ste svesni da ta hrana sadrži najveću količinu akrilamida, hemijskog spoja koji se smatra da može povećati rizik od razvoja kancerogenih ćelija, vi nikako ne možete da je se odreknete.

.

Akrilamid prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane, koja sadrži skrob pri visokim temperaturama (prženje, pečenje, industrijsko procesiranje).  Hemijskom reakcijom između šećera i aminokiselina, koja se naziva Mailardova reakcija, stvara akrilamid te tako dolazi do menjanja boje i poboljšanja ukusa hrane.

Kod odraslih najveći izvori akrilamida su prženi krompiri, kafa, hleb, keks, grickalice itd. Kod dece najveći izvor akrilamida u prehrani su proizvodi od prženog krompira, hleba I žitarica za doručak, ali svi nutricionisti se slažu jednom – da štetnost navedenih namirnica možemo smanjiti.

Pri termičkoj obradi hrane preporučuje se izbegavanje preteranog prženja i pečenja hrane, tj. termičku obradu treba završiti onda hrana postigne zlatnosmeđu boju, a ne “reš pečenu”.Takođe, kako bi štetnost po vaše zdravlje bilo  manje, trudite se da smanjite unos termički obrađene hrane I što više je zamenite barenom, piše zadovoljna.hr.