Zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši?

Učili su nas da je ujutro dobro natašte popiti običnu vodu koja je preko noći odstajala u čaši, dakle ne piti onu direktno iz česme. A, da li ste primetili da ta odstajala voda ima čudan ukus? Da li to znači da se voda možda "pokvarila" ili je u pitanju nešto drugo?

.

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine, zbog čega mnogo lakše može da se zagadi mikrobima. Za čudan ukus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena vazduhu, upila je malo ugljen-dioksida i delić tog CO2 se pretvorio u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu menja svoj hemijski sastav, piše Discovery News, a prenosi Zadovoljna.hr. Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vrednost vode, zbog čega ona menja ukus. 

Pustiti vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti zdravo za gotovo kada vas podsetimo da je voda bila izložena bakterijama, ali da je u njoj završila i nezanemarljiva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj , razmislite dva puta pre nego što je popijete.