Gotovo svi jedete ove namirnice na prazan želudac, a to baš i nije dobro, jer...

Brz način života doveo je do toga da većina vas ujutro bez razmišljanja za doručak svrati u pekaru, ili samo “s nogu” popije kafu, jogurt ili svež voćni sok. Nažalost, nijedna od ovih opcija nema blagotvorno dejstvo na organizam.

.

Portal "Brajt sajd" navodi listu od 10 najgorih namirnica koje ne smete konzumirati na prazan želudac.

Pecivo od lisnatog testa – Sadrži velike količine kvasca, koji uzrokuje nadimanje. 

Slatkiši – Povećavaju nivo insulina u krvi, koji opterećuje pankreas koji "samo što se probudio". Ova navika može vremenom da dovede do nastanka dijabetesa. 

Jogurt i drugi fermentisani mlečni proizvodi –  Želudačna kiselina ubija "dobre" bakterije u ovim namirnicama, što znači da će vaš organizam od njih imati malo koristi. 

Kruške – Gruba vlakna u ovoj voćki mogu da oštete osetljivu sluzokožu creva ukoliko je konzumirate na prazan stomak. 

Paradajz – Sadrži veliku količinu taninske kiseline, koja povećava kiselost u želucu. Ova navika vremenom može da dovede do nastanka čira. 

Krastavci i drugo zeleno povrće – Bogat je izvor aminokiselina koje mogu da prouzrokuju nadimanje, gorušicu i bolove u želucu. 

Banane – Ukoliko ih konzumirate na prazan stomak, vaš organizam će zadesiti nagli skok magnezijuma u krvi, što negativno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, piše dnevno.rs.

Začini – Mogu da oštete sluzokožu želuca i prouzrokuju pojačano lučenje želudačne kiseline. 

Zaslađeni gazirani napici – Oštećuju sluzokožu želuca i smanjuju dotok krvi u ovaj organ, što utiče na usporeno varenje hrane. 

Citrusi – Bogati su voćnim kiselinama, koje mogu da prouzrokuju gorušicu. Ova navika vremenom može da poveća rizik od gastritisa ili dovede do nastanka čira na želucu.