Naučnici otkrili nov organ u ljudskom telu?

Američki naučnici otkrili su novi organ u ljudskom telu, zahvaljujući kojem bi odsad mogli bolje razumeti na koji način metastaziraju karcinomi.

.

Potencijalno osamdeseti organ u telu čoveka nazvan je "intersticijum" (interstitium).

Reč je o prostoru ispunjenom tečnošću koji se nalazi svuda po telu.

Pokazalo se da su slojevi gustog vezivnog tkiva zapravo niz sekcija ispunjenih tečnošću.

Ti odeljci se nalaze pod kožom, okružuju arterije, mišiće, digestivni i urinarni trakt, stvarajući mrežu čvrstih i rastegljivih proteina.

Dosad je intersticijum prošao neprimećen, premda je jedan od najvećih potencijalnih organa u ljudskom organizmu.

Naučnici Petros Benias i Dejvid Kar-Lok, bivši zaposleni u njujorškom medicinskom centru "Mount Sinai Beth Israel" do otkrića su došli slučajno kada su 2015. proučavali pacijentov žučni kanal zbog sumnje na rak. Pritom su koristili novu tehnologiju za detaljno istraživanje živog tkiva.

Primetili su šupljine, do tada nepoznate ljudskoj anatomiji i o svemu razgovarali s doktorom Nilom Tiseom, patologom sa Univerziteta u Njujorku.

Ustanovili su da su dosadašnja ispitivanja previdela intersticijum, jer je tokom biopsije ta tečnošću ispunjena tvorevina uvek izgledala kruto.

"Sada nam je jasno da je reč o intersticijumu, koji prožima celo ljudsko telo", rekao je dr Tise.

Naučnici su ustanovili i da tečnost iz intersticijuma otiče u limfni sistem, što se povezuje sa imunološkom reakcijom organizma.

Pretpostavljaju da međusobno povezane ćelije zbog bržeg prolaza tečnosti telom pospešuju širenje karcinoma.

"Bolje razumevanje intersticijuma u budućnosti bi trebalo doprineti usporavanju i sprečavanju širenja ćelija karcinoma. Uzorci tečnosti intersticijuma mogli bi postati moćno dijagnostičko oruđe", veruje dr Tise.

Rezultati studije Beniasa i Kar-Lokea objavljeni su stručnom časopisu "Scientifi Reports".

Izvor: N1