Godine u kojima ste dobile menstruaciju, mogu otkriti od kojih bolesti možda bolujete, a niste ni svesne

Istraživanja naučnika Oksforda pokazala su da prema godinama u kojima su žene dobile prvu menstruaciju, mogu se otkriti razne informacije o telesnom i psihičkom zdravlju, zaključujući da što je menstruacija počela u kasnijoj dobi, manji je rizik da žena oboli od mnogih bolesti.

.

Dok su žene u prošlim vekovima dobijale prvu menstruaciju sa 17 godina, danas je prosek već 13. Ako je ishrana zdravija (bogata raznim vitaminima), devojčice će ranije dobiti menstruaciju i žensko telo je tako spremnije da rodi dete. 

Na prvu menstruaciju može uticati i društvena okolina. Ako dete dobija manje ljubavi od roditelja, brže će ući u pubertet. To se objašnjava kao odgovor majke prirode koja nam daje mogućnost da ranije zasnujemo vlastitu porodicu. 

Bolesti koje se mogu prognozirati

Žene kod kojih je prva mesečnica nastupila ekstremno rano (pre 10. godine) ili ekstremno kasno (nakon 17. godine), su prema istraživanju objavljenom u "Medical Daily" za 27 odsto više izložene riziku da će u starijoj dobi patiti od srčanih bolesti. Osim toga, kod devojčica koje dobiju menstruaciju pre 12. godine za 20 odsto je veći rizik da će oboleti od raka dojke, piše miss7.24sata.hr.

Preispitajte se i setite se u kojoj godini ste dobili prvu menstruaciju i preventivno posetite lekara. I mimo ovih rezultata istraživanja, ženama se svakako savetuju redovni, jednom godišnje, ginekološki pregledi.