ŠEST mogućih simptoma RAKA JAJNIKA o kojima žene malo znaju, jer ih pripisuju PMS ili prejedanju

Rak jajnika je teško uočiti u prvoj i drugoj fazi, jer u ženskom telu još uvek ima mesta da se unutrašnji organi pomeraju bez vidljiv simptoma, koji bi upozorili žene da nešto sa njihovim genitalijama nije u redu. Tokom rasta tumora, prostor za organe postaje sve manji, pa se tada javljaju i prvi simptomi.

.

Evo nekoliko signala koje vam telo šalje koji ukazuju da bolujete od raka jajnika:

Nadutost

Koliko puta ste samo osetile nadutost, najčešće za to kriveći PMS, menstruaciju ili tešku hranu. Međutim, ako primetite da vam je stomak nadut i mimo ciklusa ili kada jedete laganu hranu, savetujemo vam da se obratite lekaru.

Grčevi

Takođe se pripisuju u periodu menstruacije, ali to ne znači da ih treba ignorisati ako se jave mimo ciklusa. Uopšte nije neobično da tumor, koji se razvija u genitalijama, izaziva bol i grčeve u donjem delu stomaka, pogotovo što su slični onima koji se javljaju tokom menstruacije.

Bol u leđima

Osetite ga u donjem delu leđa, jer tumor vrši pritisak svojim rastom. Kao i prethodne, i ovaj simptom lako ignorišemo. Ako znate da niste dugo sedeli ili neudobno spavali, a kičma vas i dalje boli, posetite doktora.

Problemi s disanjem

Jedan je od simptoma koji nećete uočiti na početku bolesti, već onda kad tumor uđe u treću, pa čak i četvrtu fazu. Kako tumor u abdomenu i karlici raste i postaje veći, počinje vršiti pritisak na okolne organe, pa tako i na pluća. Ostajete li odednom bez daha i osećate napor pri udisanju i izdisanju, javite se lekaru. 

Siti ste, a niste jeli

Kao što znate, rak jajnika raste u abdomenu, u trbušnoj šupljini se stvara tečnost koja izaziva osećaj sitost. 

Iznenadno krvarenje

Krvarite između ciklusa ili ste ušli u menopauzu, obavezno zakažite ginekološki pregled i ultrazvuk. Neki tumori više luče estrogen, koji može uzrokovati periodično krvarenje, čak i u menopauzi, piše zivim.hr.

Svi podaci u tekstu su informativne prirode i oni ne mogu zameniti konsultovanje sa lekarom i lekarske preglede.