Šta bi trebalo jesti kada smo pod stresom, šta kada smo ljuti...?

Uvrstite ove namirnice u svoju svakodnevnu ishranu

.

Hrana ima veliki uticaj na emocije, pa je treba pažljivo birati. Neke namirnice mogu čak i pogoršati stanje, napominju nutricionisti. Kelj, zeleni čaj, žitarice i grožđe će pozitivno uticati na raspoloženje.

Pomoć kod stresa

Ako ste pod stresom, najbolje namirnice su one koje obiluju magnezijom, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom C. Najviše ćete ih naći u integralnoj testenini, lososu i kelju.

Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa.

Rešite se ljutnje

Ljutnja je snažna emocija koju nije lako odagnati, ali u tome može pomoći zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji deluje opuštajuće.

Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su dobijali dnevnu dozu EGCG-a smireniji od onih koji su bili na placebu, a snimci moždanih talasa pokazali su opušteno, ali oprezno stanje.

Pozitivna energija uz doručak

Doručak je najvažniji obrok dana i podiže raspoloženje, potvrdile su brojne studije. Najbolji izbor su žitarice koje podstiču probavu, daju osjećaj sitosti i energiju organizmu čime teraju negativne emocije i osećaj tuge.

Negativna osećanja ne treba hraniti slatkišima i grickalicama koje trenutno podižu raspoloženje zato što dugoročno vode većoj depresiji.

Gvožđe za motivaciju i koncentraciju

Nedostatak motivacije i manjak koncentracije mogu biti posledica niskog nivoa gvožđa, pa u prehranu treba uključiti tunjevinu, spanać, grožđe i grašak.

Alkohol je najbolje izbegavati zato što smanjuje kontrolu i vodi prejedanju, a samim tim i manjku energije. Osim dobre hrane, u motivisanju pomaže i vežbanje koje razbuđuje i daje organizmu energije za nove pobede.

Vlakna i proteini za produktivnost

Nizak nivo šećera u krvi može biti kriv za usporenost i slabiju produktivnost, ali to ne znači da odmah treba posegnuti za čokoladom. Slatkiši u takvoj situaciji nisu najbolje rešenje jer su prazne kalorije.

To znači da će vam na brzinu podići nivo šećera i energiju, ali je i naglo spustiti. To pak može izazvati umor i pad raspoloženja. Bolji izbor je hrana bogata vlaknima i proteinima koja postupno diže nivo šećera i pruža duži osećaj sitosti.

Izvor: espreso.rs