Izgleda vam kao da imate akne, ali reč je o ozbiljnijem zdravstvenom problemu

U žargonu je poznata kao "manekenska bolest" ili "bolest stjuardesa", a o kojoj bolesti je reč?

.

Perioralni dermatitis je bolest kože koja nije opasna, a najviše pogađa žene koje previše neguju svoju kožu. Zapravo, glavni uzrok za pojavljivanje ove bolesti je preterano korišćenje proizvoda za negu kože. Zato je u žargonu, bolest poznata kao "manekenska" ili "bolest stjuardesa", jer su ove dve grupe ljudi poznate po tome.

Kako bolest izgleda

U početku se kod većine pogođenih perioralnim dermatitisom pojavljuje crvenilo na području oko usta. Potom se često širi na područje nosa, bradu i oko očiju. Dolazi do perutanja kože, peckanja ili osećaja napetosti. Osim toga - slično kao kod akni – stvaraju se i gnojni plikovi. Posebnost ove bolesti jeste da oko usta ostane bela traka koja nije pogođena crvenilom.

A post shared by @monja.berlin on

.

Uzroci

Pravi uzroci ove bolesti nisu još detaljno istraženi. Stručnjaci se slažu da postoje neki faktori koji pogoduju nastanku bolesti:

  • preterano korištenje kozmetike
  • stres
  • hormonske promene
  • bolesti želuca i creva
  • infekcije gljivicama ili bakterijama
  • upotrebljavanje zubne paste na bazi fluora
  • unutrašnja i spoljašnja upotreba lekova s kortizonom

Jedan od najčešćih uzroka za perioralni dermatitis ipak je preterana upotreba proizvoda za negu lica, odnosno, preosetljivost na neke proizvode. Koža lica jako je osetljiva pa reaguje na kreme, mejkap ili gelove za čišćenje. Koža gubi vlažnost pa samim tim i sposobnost da sama stvara potrebnu masnoću. Potom nastaje suva koža, koja se peruta, pa je veći rizik od nastanka od periroalnog dermatitisa. Za sve je krivo mišljenje da mnoštvom krema pospešujemo zdravlje naše kože...

Lečenje

Ako vam je dermatolog na pregledu ustanovio da je reč o perioralnom dermatitisu, prvi potez je bacanje svih kozmetičkih proizvoda za lice koje ste do sada koristile. Koristite kreme koje vam savetuje vaš lekar. Lice perite isključivo mlakom vodom. Prve promene ćete uoćiti tek posle tri nedelje, piše miss7.24sata.hr.

Pratite nas i na Viberu!

A post shared by @monja.berlin on