Zdravlje

Šta se dogodi u našem telu kada napunimo 40?

Mnoge žene padaju u depresiju kada uđu u petu deceniju života, mada ima i onih koje smatraju da su 40-e nove 30-e. Sve godine su divne i treba ih oberučke prihvatiti i pomiriti se sa procesom starenja, i u njemu pronaći ono najlepše. Naravno da sa godinama dolazi i do određenih fizičkih i psihičkih promena, a sada je vreme da vas uputimo i o kakvim promenama je reč. One umeju da budu i dobre!
15.02.2018. - 09:05h

Teško mršavite

Dobro, ovo sigurno nije jedna od dobrih, ali ako se pridržavate zdravih navika, možda je nikada nećete ni iskusiti. Odreknite se gaziranih pića i brze hrane, uključite u svakodvenicu bar brz hod ili bilo koji drugi vid fizičke aktivnosti i rezultati neće izostati.

Nakon 30. prirodno gubimo oko pet odsto mišićnog tkiva godišnje, zbog čega je do 40. metabolizam dosta narušen, a telo samo po sebi troši manje kalorija. Prema tome, ako se hranite u 40-im kao u 20-im, znajte da će vam se svaki kilogram više primetiti.

Menstrualni ciklus

Telo vam je sve bliže menopauzi, a ove promene mogu trajati i čitavu deceniju, pre nego što uđete u menopauzu. Estrogen i progestogen koji inače regulišu ciklus, sada počinju da osciliraju. Pored neredovnog menstrualnog ciklusa, zapazićete kod sebe i promene raspoloženja, valunge i nekontrolisan rast dlaka. To je sve normalno i deo promena vašeg tela.

Prolepšaćete se

Smejalice oko očiju žene čine lepšom, a žene u 40-im se smatraju najprivlačnijim!

Povećan libido

Istraživanja su pokazala da su žene u 40-im više zainteresovane za seks nego u mlađim danima. Razlog je logičan: zbog smanjene proizvodnje jajašca, žensko telo je više uzbuđeno baš zato što oseća pad plodnosti, pa na taj način stvara nekakav balans i pokušava da ostane “u trci”.

Mirisi i ukusi

Rođenjem dobijamo skoro 9 000 “pupoljaka čula ukusa”, a kako starimo, njihov broj opada, što znači da sve manje osećamo slatko, slano, kiselo, ljuto. Hrana nam postaje bezukusnija, pa zato je u tim godinama volimo začinjeno. Ista stvar se događa i sa čulom mirisa, piše miss7.24sata.hr.

Čulo vida

Ulaskom u petu deceniju naići ćemo sa problemom kratkovidosti, pa ćete teže čitati sloba izbliza i šivenje će vam teže pasti. Ako volite noćnu vožnju, morate obratiti pažnju, jer vaš vid sve manje trpi bljesak od svetla.

Čulo sluha

Sa starošću dolaze i promene u bubnoj opni i unutrašnjem uhu. Može doći do slabljenja osećaja ravnoteže, zato što je unutrašnje uho direktno zaduženo za balans tela.

Pratite nas i na Viberu!