Zdravlje

Smanjite mogućnost da se razbolite od gripa: 5 predmeta koje bi trebalo dezinfikovati

Uveliko je sezona prehlade i gripa, a oslabljeni organizam je laka meta za brojne bakterije. Kako biste vi i vaša porodica stali zdravi, pomoći će vam i dezinfekcija određenih predmeta koje diramo često, a čistimo retko.
09.02.2018. - 08:53h
FOTO: thinkstock
FOTO: thinkstock

1. Mobilni

Mobilni su najveći prenosioci bakterija, pa su se prema brojnim istraživanjima pokazali prljavijim čak i od WC daske. S obzirom na to koliko često posežemo za mobilnim telefonima, nije teško zaključiti da su oni plodno tle za prehladu i grip. Zato ih je potrebno redovno dezinfikovati, piše Zadovoljna.hr.

Za dubinsko čišćenje telefona bez rizika oštećenja od vode, nežno obrišite površinu antibakterijskom maramicom ili krpicom od mikrofibera na koju možete naneti sprej za čišćenje i prebrišite ekran.

2. Tastatura

Za brzo i efikasno čišćenje potpuno je isključite i prebrišite dezinfekcijskim maramicama kako biste uklonili prašinu i ostatke mrvica između tipki. Odmah nakon brisanja vlažnom maramicom, tastaturu prebrišite suvom krpicom od mikrofibera.

3. Kvake

U prostoriji u kojoj je bila zaražena osoba virusi se na raznim površinama mogu zadržati duže nego što mislite. Tokom sezone gripa i prehlada preporučljivo je kvake u kući dezinfikovati maramicama koje sadržavaju alkohol. 

4. Kuhinjska radna površina i sudopera

Verovatno pokušavate da održavate svoju radnu površinu u kuhinji čistom cele godine, ali to postaje posebno važno tokom sezone prehlade i gripe. Budući da je ovo mesto gde se porodica okuplja i dodiruje razne površine, ovo područje je važno dobro očistiti od bakterija.

Poprskajte i obrišite celu površinu dezinfekcijskim sredstvom, a nemojte zaboraviti ni sudoperu.

5. Plišane igračke

Osim što su plišane igračke najveći sakupljači prašine i grinja, takođe mogu biti izvor bakterija i virusa. Ako je vaše dete bilo bolesno, pobrinite se da njihov omiljeni krzneni prijatelj nije dobio klice. Proverite etiketu na plišanoj životinji da vidite da li se može prati u veš mašini.