SRUŠEN MIT o MIKROTALASNOJ rerni u koji većina nas veruje!

Danas malo koji dom nema mikrotalasnu rernu. Ona je tu da podgreje hranu ili je otopi iz zamrzivača. Iako je njena upotreba sve učestalija, mišljenja da je, spremanje hrane u mikrotalasnoj loše po vaše zdravlje, vrlo su zastupljena.

.

Studija nemačkih stručnjaka "Agencije za zaštitu od zračenja“ nedavno objavljena razbila je veliki mit o mikrotalasnoj o kojoj danas većina nas veruje. Otkrili su da je hrana bezopasna po naše zdravlje, ali upozoravaju da tokom pripreme hrane može doći do smanjenja nivoa vitamina u namirnicama.

Mnogi vitamini su osetljivi na visoku temperaturu, a ona, svetlo i kiseonik smanjuju sadržaj vitamina od 40 do 80 odsto. Folati i vitamin C se zagrevanjem mogu potpuno uništiti.

Elektromagnetni talasi izazivaju velike oscilacije poglotovo u molekulama vode u hrani, te tako one same proizvode toplotu, dok se suve namirnice sporije zagrevaju, objašnjava zadovoljna.hr.

Kada je reč o posudama za mikrotalasnu rernu, preporučuju se porcelan i staklo, a izbegavaju se plastične posude od melamina. Ovaj sastojak može zagrejavanjem opuštati u hranu formaldehid koji je štetan po zdravlje.

Međutim, ono što narod najviše plaši jeste zdračenje. Stručnjaci tvrde da mikrotalasna vrlo malo zrači, ali ono nikako nije opasno po zdravlje.

Kao mera predostrožnosti, preporučuje se izbegavanje nepotrebnog izlaganja visokofrekventnom zračenju. Stoga nemačko društvo za zaštitu od zračenja preporučuje da deca ne stoje ispred ili blizu aparata dok se zagreva hrana.

Pratite nas i na Viber-u!