Izbegnite TROVANJE HRANOM tokom praznika! Koliko mogu da stoje sarme, ruska salata, meso, kolači?

Tokom praznika na to najmanje obraćate pažnju, a trovanje hranom vam može pokvariti zdravlje, ali i praznični odmor i raspoloženje.

Nekada nam stoje i duže nego što bi trebalo, foto: Depositphotos/boggy22
Nekada nam stoje i duže nego što bi trebalo, foto: Depositphotos/boggy22
.

Kuvanu i pečenu hranu je bolje da držite na terasi, jer se već na temperaturi od 5 stepeni stvaraju mikroorganizmi.

Posledice trovanja hranom mogu biti vrlo neugodne, pa čak i opasne, zato obratite pažnju na pravilno čuvanje, ali i izgled i miris hrane koja se nije pojela u prva dva dana, upozorava nutricionistkinja Nataša Šoštarić.

Često je teško proceniti pravu količinu hrane za celu porodicu koja se okuplja oko prazničnog stola pa najčešće preteramo. Zato je važno ostatke hrane spremiti na pravilan način kako bi ona u potpunosti bila sigurna za ponovno konzumiranje.

“Hrana je podložna kvarenju na temperaturama između 5 i 6 stepeni. Te su temperature najpogodnije za razvoj mikroorganizama pa hranu treba staviti u frižider ili zamrzivač najkasnije dva sata nakon jela”, savetuje nutricionistkinja Nataša Šoštarić.

Najčešće se na prazničnom stolu nađu tradicionalna sarma, meso, nezaobilazna ruska salata, pite i okrepljujuća teleća čorba. Važno je imati na umu da je sarma najotpornija, ali svakako ima svoj rok trajanja.

“Sarmu je potrebno čuvati u frižideru i treba je pojesti između tri do četiri dana. Preporučuje se podgrevanje količine dovoljne za jedan obrok pa obavezno pustite da provri kako bi se sprečio rast mikroorganizama. Može se i zamrznuti pa tako čuvati do četiri meseca”, kaže Šoštarić.

Prasetinu, kao i ostalo pečeno meso, treba pojesti u prva tri dana. Riba je pak podložnija kvarenju i ne bi se trebalo jesti duže od dva dana.

Mikroorganizmi ispuštaju toksine koji se ne uništavaju termičkom obradom.

Odmrznutu hranu nikad ne zamrzavajte opet. Sve možete zamrznuti, ali taj postupak može uticati na ukus i svojstva pojedine hrane.

“Umaci mogu izgubiti svoju kremastu konzistenciju, dok će povrće izgubiti svoju boju. Lisnate salate posebno nije dobro zamrzavati, kao ni majonez – objašnjava nutricionistkinja Nataša Šoštarić.

Zamrznute ostatke poželjno je potrošiti u roku od dva do šest meseci. Jednom odmrznutu hranu ne treba ponovo zamrzavati, zato pakujte ostatke na način da ih odvojite da vam budu dostupni za jedan obrok, piše cafe.ba.

“Obratite pažnju na to da sveže namirnice odvajate od termički obrađenih i ne mešajte razne vrste mesa. Ne čuvajte zajedno meso i povrće jer je veći rizik da će bakterije s mesa preći na povrće, a salatu naknadno nećete termički obraditi kako biste uništili mikroorganizme”, savetuje Nataša Šoštarić.