Zdravlje

Pili ste vodu, preplašili su vas, a vi i dalje štucate. Kako da se zaustavite?

Dobro došli u "zonu" štucanja. Ako se pitate zbog čega vas je opet "napalo", znajte da konkretan odgovor još nije pronađen, iako se "štucavica" javlja od rođenja
31.12.2017. - 16:30h

Odjednom vam se stežu glasne žice, osećate naglu kontrakciju mišića koji učestvuju u procesu disanja. Srce usporava ritam. Ispuštate onaj smešni zvuk - "hik". Jednom, pa još jednom... I ko zna još koliko puta.

Dobro došli u "zonu" štucanja. Ako se pitate zbog čega vas je opet "napalo", znajte da konkretan odgovor još nije pronađen, iako se "štucavica" javlja od rođenja. Ultrazvučni pregledi su pokazali da čak i fetusi od dva meseca štucaju, što su naučnici objasnili posledicom činjenice da su preci ljudske vrste imali škrge. Pokreću ga alkohol, umor, glad ili prejedanje, ljuta hrana, nagli prelazak sa hladnih na tople namirnice, anoreksija, problemi sa bubrezima... Šta god da je, dobra vest je da ukoliko se povremeno ponavlja i traje kraće od 48 sati, znači da niste "zapatili" hronično štucanje. Međutim, koliko god da traje, nije prijatno, pa doktorka Andrea Pol savetuje da mu stanete na put tako što ćete povećati nivo ugljen-dioksida u krvotoku.

- Zadržite dah deset do 20 sekundi, popijte čašu vode bez uzimanja daha, dišite u papirnu kesu 20 do 30 sekundi, trčite u mestu ili skačite 30 sekundi - poručuje Andrea.

- Jedan od ovih trikova mora da uspe. Jer, zadržavajući dah, sprečićete telo da se oslobodi ugljen-dioksida.

Izvor: novosti