Zdravlje

Ne ignorišite! Pet znakova da će vam PUĆI SLEPO CREVO!

Upalu slepog creva dobije oko pet odsto svetskog stanovništa, ali to ne znači da je bezazlena. Ona vodi ka pucanju, što dovodi do sepse, stoga u situacijama kada osetite bol u predelu slepog creva, treba hitno da intervenišete!
13.12.2017. - 15:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dr Dženifer Kodli ukazuje na neke od simptoma nefunkcionalnosti slepog creva:

Ako vas stomak boli više nego ranije

“Upala slepog creva obično uzrokuje jak bol koji se proteže od pupka do donje desne strane stomaka”, kaže dr Kodli. Iako to ne znači nužno da će slepo crevo pući, neophodno je da odradite testove, da biste bili sigurni.

Dr Dan Gingold primjećuje da neki pacijenti sa upalom slepog creva imaju drugačiju vrstu neugodnosti: boli prilikom hodanja ili kašljanja . Može doći do situacije da vam ceo abdominalni zid može biti upaljen.

Slepo crevo može biti i na ivici pucanja, ili je možda već došlo do pucanja, što je veoma opasno.

Osećate mučninu, povraćate i nemate apetit

Možda se samo borite sa stomačnim problemima, pa imate ove simptome. Ali, ako se osećate zaista neugodno, pored toga što imate bolove, proverite ipak i slepo crevo.

Upala slepog creva ponekad utiče i na druge aspekte digestivnog trakta kao i nervnog sistema, što za posledicu ima mučninu i povraćanje - kaže Kodli.

Trčite u kupatilo mnogo više nego obično

"Kod nekih ljudi, slepo crevo je postavljeni niže u karlici, tako da je prilično blizu bešike. A kada se ona dodje u kontakt sa upaljenim slepim crevom, bešika se takođe upali i postane osetljiva", kaže dr Mekfaden.

Kao rezultat toga, možete imati potrebu da češće idete u toalet, nego obično, a samo mokrenje postaje bolno. to može da ukaže na urinarne infekcije ili u kombinaciji sa drugim, navedenim simptomima, može da ukaže na upalu slepog creva, piše telegraf.rs.

Imate groznicu

Groznicaje znak da negde u vašem telu postoji upalu. Ako postoji upala, telo reaguje otpuštanjem nekoliko hemikalija kako bi podstaklo ćelije da se izbore sa upalom - kaže Mekfaden. Ako imate bol u stomaku ili ako se vaša groznica pogorša - konsultujte se sa svojim lekarom.

Niste prisebni

"Ako ste zbunjeni ili dezorijentisani, to može značiti da se infekcija pogoršava. Može doći i do sepse, ukoliko dođe do pucanja slepog, što može biti fatalno, kaže dr Gingold i dodaje da se infekcija širi i tom prilkom se troši kiseonik, koji je mozgu neophodan. Usled njegovog nedostatka dolazi do konfuzije i stanja zbunjenosti".

Pratite nas i na Viberu!