Bapske priče su tačne: Pileća supa stvarno pomaže kod prehlade

Istraživače sa Univerziteta Nebraska je zanimalo da li domaća pileća supa zaista može da pomogne u borbi protiv prehlade.

.

Doktor Stiven Renard je ispitivao kretanje neutrofila, najuobičajne bele ćelije u krvi koje brane telo od infekcija, kako bi video da li će se blokirati ili smanjiti zbog pileće supe.

Smatra se da smanjenje pokretljivosti neutroifla može da smanji aktivnost u gornjem respiratornom sistemu koji uzrokuje simptome prehlade.

Rezultati su pronašli upravo to, pokazujući da pileća supa može imati anti-inflamantorne komponente, koji mogu da olakšaju simptome prehlade.

Drugo istraživanje koje je bilo pre još 40 godina, pokazalo je da začini koji se stavljaju u supu i njena toplota, čiste sinuse i otvaraju disajne puteve.

Doktor Gejl je rekao kao tokom prehlade, između ostalog i zbog curenja nosa, dehidriramo, pa nam je potrebno dodatno unošenje tečnosti, gde nam supa može biti od velike pomoći. Supa, naročito domaća, je puna hranljivih materija, pa svakako obezbedite sebi njen dnevni unos ukoliko vas slomi prehlada.

Izvor: alo.rs