Ovih šest navika nesvesno činite tokom menstruacije, a užasno su štetne!

Mislite da se dobro nosite sa odlivima i bolom koji vas zadese tokom menstruacije, a da li ste ikada pomislili da možda neke navike tokom ciklusa i nisu najbolje po vaše zdravlje.

.

Neke od u nastavku navedenih stavki sigurno znate, ali red je da se podsetimo.

Ostavljate tampon da prenoći

Ako to činite, rizikujete da doživite toksični šok. To je retka, ali vrlo opasna komplikacija bakterijske infekcije, koja čak može biti opasna po život.  Šok sindrom je rezultat toksina koji proizvode Staphylococcus (staph) aerus bakterije, ali on takođe može biti uzrokovan toksinima koje proizvodi grupa Astreptococcus (strep) bakterije. Stoga bi bilo idealno menjati tampone svaka četiri sata. 

Koristite TAMPONE, a niste ni svesne da oni mogu biti OPASNI u ovim SITUACIJAMA!

Veličina tampona

Pogrešno je ako uvek koristite istu veličinu tampona, jer ona zavisi od količine krvarenja. Prvih dana menstruacije, savetuje se korišćenje tampon sa većim kapacitetom upijanja, dok se postepeno može smanjivati veličina tampon srazmerna manjem krvarenju.

Magnezijum

Nedostatak magnezija u organizmu može uzrokovati neredovan ciklus koji se često manifestuje pojačanim krvarenjem ili bolovima. Magnezijum je zaslužan za opuštanje mišića, stoga se za vreme ciklusa preporučuje uzimati hranu bogatu ovim vitaminom (eventualno suplemente), a to se posebno odnosi na žene koje pate od jakih menstrualnih bolova i grčeva, piše miss7.24sata.hr.

Pratite nas i na Viberu!

Neredovna menstruacija

Baš zbog ovakvih situacija, važno je da svaka žena vodi dnevnik mestrualnog ciklusa. U suprotnom neće na vreme uvideti da je menstruacija neredovna. Ako želite da zatrudnite, ovim putem ćete najbolje imati uvid u vaše plodne dane. Danas postoje raznorazne aplikacije za pmetni telefon koje vam pomažu da pratite svoj (ne)redovni ciklus.

Ne živite u iluziji! Ovo su tri razloga zbog kojih vam KASNI MENSTRUACIJA

Aspirin – ne, nikako!

Možda će vam on ublažiti grčeve i bolove, ali aspirin razređuje krv, te tako povećava krvarenje.

Sport obavezan!

Iako vam je teško da se pokrenete, bilo koja fizička aktivnost opušta tkiva oko materice, I tako ublažava menstrualne grčeve.

Pet znakova da je PMS ozbiljniji nego što ste ikada mislili

Najveća zabluda o menstruaciji u koju veruje čak 95 odsto žena