Izlazak napolje sa mokrom kosom? Evo šta vam se stvarno može dogoditi

“Ne izlazi sa mokrom kosom napolje, prehladićeš se”, koliko ste samo to puta čuli od svoje majke, a od straha niste ni razmišljali da li je to zaista moguće.

.

Prehlade i grip izazivaju virusi i jedini način da se razbolite jeste da dođete u kontakt sa virusima koji ih izazivaju.

“Kako biste se razboleli, potrebno je da budete izloženi infektivnom agentu. Postoji nekoliko stvari koje cirkulišu tokom zime – influenca i različiti virusi prehlade. To je ono što stvarno izaziva prehlade. Ako izađete napolje sa mokrom kosom, nećete se razboleti”, tvrdi Pritiš Toš, stručnjak za infektivne bolesti sa Mejo klinike.

Ipak, on ne savetuje ljude da tumaraju sa mokrom kosom ili bez jakne na izuzetno niskim temperaturama jer na taj način izlažemo telo stresu, a u ekstremnim situacijama, mokro telo i hladnoća mogu da dovedu do hipotermije.

Naravno, svaki čovek može da zahači grip ili prehladu kada je napolju jer se njihova sezona poklapa sa hladnim zimskim vremenom koje pogoduje njihovom razmnožavanju, piše cafe.ba.

Ali nećete se razboleti samo zato što vam je kosa mokra, napominje Toš.

Pratite nas i na Viberu!