Zdravlje

Zima, zima e pa šta je: Svakako vas neće sprečiti da vežbate

Ne dozvolite da zbog zahlađenja budete potpuno fizički neaktivni
20.11.2017. - 10:00h

Spuštanje spoljne temperature mnoge će da primora da veći deo vremena provode u zatvorenom prostoru "prikovani" za stolicu ili omiljenu fotelju, a bilo bi više nego korisno da se slobodno vreme umesto za sedenje koristi za vežbanje. To je najbolji način da se spreči atrofija mišića. Zato vam predlažemo trening koji zagreva telo, ubrzava otkucaje srca, a istovremeno zateže mišiće zadnjice, stomaka i butina.

ČUČNjEVI

Stanite ispred stolice, u blagi raskorak, stegnite pesnice i savijte ruke ispred tela. Čučnite sve dok zadnjim delom leđa ne dodirnete ivicu stolice, ali se ne oslanjajte na nju. Iz tog položaja ispružite ruke uvis i istegnite telo koliko god možete, zadržite se nekoliko sekundi u tom položaju, pa se vratite u početni. Ponovite 10 puta.

OKRET U STRANU

Sedite na ivicu stolice, ruke prekrstite preko grudi, noge blago razmaknite. Uvucite stomak i duboko udahnite, držeći ispravljena leđa. Dok izdišete, okrećite torzo nalevo, istovremeno podižući levo koleno uvis. Vratite se u početni položaj, i ponovite isto okrećući se na desnu stranu sa podizanjem desne noge. Ponovite 20 puta.

PODIZANjE KOLENA

Okrenite se licem prema stolici i oslonite se rukama blago raširenim, na sedište. Ruke treba da budu ispružene, kao i noge iza tela, oslanjajući se na prste stopala. Podignite desno koleno prema stolici, ali je ne dodirujte, vratite je na podlogu i zamenite sa levom nogom. Brzo menjajte i savijajte jednu pa drugu nogu. Ponovite 20 puta.

ISKORAK

Stanite spojenih stopala, iza naslona stolice, ispravite kičmu, i nežno rukama dodirnite naslon. Prebacite težinu na desnu nogu, i iskoračite levom nogom unazad. Spustite se prema podlozi, sve dok kolenom ne dotaknete pod, ali pazite da vam leđa budu sve vreme prava. Vratite se u početni položaj, i ponovite isto sa drugom nogom. Ponovite 20 puta.

NOGE I RUKE U X POLOŽAJU

Sedite na ivicu stolice, ruke savijte ispred grudi, i blago stegnite pesnice. Samo prstima stopala dodirujte podlogu, ne oslanjajte se u potpunosti. Naglo raširite i ispružite noge i ruke (neka čine latinično slovo "iks"), i tako da se na kraju oslanjate stopalima na podlogu. Ponovite 20 puta.

Izvor: novosti