Vreme je virusa, ojačajte imunitet

Organizmu treba pomoć da bi se izborio sa sezonskim infekcijama. Izbegavajte ugljene hidrate, uzimajt više namernica koje sadrže vitamine C, B i E, antioksidanse, minerale

.

Da biste izbegli infekcije karakteristične za jesen i zimu najvažniji je jak imunitet. Najbolji način da se ojačaju odbrambene sposobnosti tela jeste zdrava ishrana bazirana na namirinicama bogatim hranljivim materijama koje direktno utiču na izgradnju "štita" protiv virusa i bakterija.

Nutricionista Sandra Vasilić kaže da je u ovo doba godine najvažnijje da se izbegavaju ugljeni hidrati, jer šećeri generalno uništavaju imuni sistem:

- Važno je da se iz ishrane izbace rafinisani šećer, energetska pića, alkohol i belo brašno, jer ove namirnice nemaju hranljivi značaj - kaže Sandra Vasilić. - Da bi se šećeri preradili i iskoristili u procesu varenja organizam iscrpljuje vlastite rezerve enzima, vitamina i minerala, a to upravo slabi imunitet.

Kako da se pravilno hranimo i obogatimo jelovnik hranom koja pomaže u borbi protiv gripa i prehlade?

Nutricionista Sandra Vasilić preporučuje:

Citrusno voće

Najbolji zimski "slatkiš" je voće, jer fruktoza iz svežeg voća povoljno deluje na imuni sistem. Dnevno je neophodno oko 400 g svežeg voća u dve do tri porcije, a prednost bi trebalo dati citrusima zbog toga što sadrže veće količine vitamina C, a naročito grejpfrut.

Zeleno povrće

Idealna namirnica za hladne dane je spanać, jer obiluje vitaminom C, antioksidansima, kao i biljnim vlaknima. Sadrži folat koji pomaže organizmu u stvaranju novih ćelija i učestvuje u izgradnji DNK ćelija. Preporučuje se sirov ili blago obaren. Dobar izbor je i brokoli jer sadrži vitamine A i C, kao i glutation koji se smatra "kraljem" među antioksidansima. Brokoli ne bi trebalo da se kombinuje sa mlečnim proizvodima, jer se na taj način sprečava unos gvožđa u organizam, a samim tim i uneta količina kiseonika putem krvi u sve organe.

Selen i vitamin B

Šampinjoni su bogati antioksidansima, kao i selenom i vitaminima B grupe - niacinom, riboflavinom, koji su neophodni za imuni sistem. Ako u organizmu nedostaje selen,povećan je rizik od prodora bakterija, a samim tim dolazi do zapaljenskog procesa, slabljenja imuniteta i razvoja infekcija. Značajan izvor važnih vitamina B grupe su i bademi koji sadrže i dragoceni vitamin E. Dovoljno je šaka dnevno ovog jezgrastog voća.

Miks za svaki dan

Oljuštite dva čena belog luka, usitnite ga i ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim ga skuvajte u šolji vode. Kada se prohladi zasladite medom i dodajte limunovog soka. Delove belog luka ne bacajte već pojedite.

Obilje dobrih bakterija

Jogurt poseduje na milijarde dobrih probiotskih bakterija bez kojih digestivni trakt ne bi mogao da se održi u normali. Njihova uloga je da štite organizam, najpre organe za varenje čime se sprečava nastanak bolesti, pa i prehlade. Jogurt sadrži i vitamin D koji ima važnu ulogu u imunom sistemu.

Sok od zove

Sok od zove je veoma koristan u borbi organizma sa svakodnevnim naletom bakterija i virusa u ovim hladnim danima. Zova sprečava širenje virusa gripa jer je dobar izvor atioksidanasa. Dnevno su dovoljne dve čaše soka.

ISPIRAJTE NOS I ZAGREJTE NOGE

Ukoliko do prehlade ili infekcije virusom ipak dođe savet je da grlo i nos ispirate rastvorom mlake vode i kuhinjske soli, a od pomoći može da bude i fen za kosu i kupka za stopala! Naime, jedno istraživanje je pokazalo da udisanje toplog vazduha iz fena u trajanju od dva do tri minuta pomaže uništavanju virusa u organizmu. A, ako vam je nos zapušen u lavor tople vode stavite kašiku slačice u prahu i potopite stopala. Slačica u kombinaciji sa toplom vodom povući će krv u stopla i time će se ublažiti začepljenost nosa.

Izvor: novosti