Kako prepoznati male boginje

Male boginje (morbila virus) mogu da se dobiju kapljicama iz nosa, usta i grla od zaražene osobe. Bakterijska infekcija može da izazove upalu uha ili upalu pluća.

.

Kako beba može da se zarazi malim boginjama?

Kao i većina infekcija izazvanih virusom i male boginje (morbila virus) mogu da se dobiju kapljicama iz nosa, usta i grla od zaražene osobe.

Ko je potencijalno ugrožen da se zarazi malim boginjama?

To su bebe u vreme kad im se smanjuje broj antitela dobijenih od majke i oni koji nisu primili vakcinu protiv ove zarazne bolesti. Mladi koji nisu primili revakcinu takođe su osetljivi. Ako se neko pak zarazi malim boginjama potencijalnu opasnost od obolevanja imaju oni iz najbližeg okruženja bolesne osobe.

Koliko traje inkubacija virusa (ukoliko je beba zaražena)?

Pre nego što se pojave prvi vidljivi simptomi, virus miruje od sedam do 12 dana.

Kako da prepoznam male boginje?

Tipične znake boginja ćete uočiti tek u završnoj fazi bolesti. Posle inkubacije virusa prvi se javljaju povišena temperatura, koju prate bolovi u mišićima, suv kašalj, crvene plačne oči, bol u grlu i curenje iz nosa. Ponekad bebe imaju proliv i otiču im limfne žlezde.

Kako da razlikujem početne simptome malih boginja sa običnom prehladom?

Ako se par dana nakon prvih simptoma bebi na unutrašnjoj strani obraza pojave sitne bele pege poput zrna peska – znaćete da nije samo obična prehlada. Dva dana posle ove pegave prethodnice kreću boginje – specifičan osip po koži prvo se pojavljuje na čelu, ispod ušiju i na vratu. Za dva dana beba će biti prekrivena pegavim, sitnocrvenim tačkicama – beba će izgledati kao da joj je koža potpuno pocrvenela. Male boginje u ovoj fazi može da prati i vrlo visoka temperatura.

Kako se male boginje leče?

Ne postoji konkretan lek koji će zaustaviti male boginje u nekoj od faza razvijanja bolesti, zato treba olakšati simptome. Bolesnu bebu valja negovati, što češće je pojiti (mlakim i blagim čajevima), vlažiti vazduh prostorije. Pošto je jedan od simptoma malih boginja osetljivost na svetlo – zamračite prostoriju gde se beba nalazi. Lekar će prepisati sirup za ublažavanje temperature i smirivanje bolova u mišićima. Ako je beba prešla na kašice dajte joj tečniju hranu poput supica i kompota. 

Da li male boginje ostavljaju neke posledice?

Ne, ali može tokom bolesti da dođe do komplikacija. Bakterijska infekcija može da izazove upalu uha ili upalu pluća. Vrlo retko, u jednom slučaju od 2-3.000 obolelih, može da se pojavi encefalitis – ozbiljna komplikacija koja može da se završi i smrtnim ishodom. 

Kada se treba javiti lekaru?

Čim primetite bilo kakav osip ili povišenu temperaturu javite se lekaru. Lekar će postaviti dijagnozu i bolest će nestati za nedelju dana. Ako kašalj postane ozbiljan, ako se pojave konvulzije ili ako temperatura ponovo počne da raste iako se bila stabilizovala – ponovo se obavezno javite lekaru.

Ako je neko imao male boginje, da li može ponovo od njih da oboli?

Ne, to nije moguće.

Koja je prevencija od ove bolesti?

Redovna vakcinacija (MMR) i stroga izolacija bolesnih.

Tekst preuzet sa portala Bebac