Da li su i vas stigle posledice pomeranja sata unazad?

Na prvi pogled vam se čini da je pomeranje sata unazad mala stvar, i da vas ništa posebno ne remeti, posebno ako uzmemo u obzir da dobijamo sat vremena više.

.

Međutim, pomeranje sata unazad za 60 minuta stvarno ima fizički uticaj na nas. Ipak, za većinu ljudi je reč o manjim promenama koje se lako mogu prevazići urednim navikama.

Kada se ciklus dan-noć menja, onda se zajedno sa njim menja i naš biološki ritam kako bi mu se prilagodio. Tada će u telu doći do manjih promena jer su većina naših hormona i ponašanje, san, glad, nivo energije i imunološki sistem vezani za naš telesni sat na koji utiče ciklus dan-noć.

Srećom, ako osetite fizičku promenu, ona će trajati svega nekoliko dana i onda ćete se ponovno osećati normalno.

Ipak, dobro je znati kako to pomeranje sata unazad može uticati na nas.

1. Nemiran san

Iako “dobijemo” sat više, kvalitet sna se zapravo pogoršava sa pomeranjem sata unazad. Puno su veće šanse da će se osoba prvih nekoliko noći češće buditi, što može dovesti do preranog ustajanja, snižene opreznosti i pojačanog stresa.

2. Smanjena sigurnost u saobraćaju

Nemiran san uzrokuje neispavanost, a zbog osećaja umora vozači puno lakše gube koncentraciju i reakcije su im usporene. Ako se osjećate neispavano, svakako popijte šoljicu kafe pree nego što sednete u auto.

Izvor: Lepota i zdravlje