Ove PROMENE na telu često zanemarujemo, a trebalo bi HITNO LEKARU!

Ako smo neki savet toliko puta i čuli i izgovorili da je gotovo izgubio smisao onda je to svakako "slušajte svoje telo". A prava je šteta što to ne radimo, jer telo uvek ima način da vam pokaže kad nešto nije u redu. Na vama je samo da obratite pažnju na promene i na vreme se javite lekaru.

.

Svi lekari na svetu se slažu u jednom - svaka bolest se lakše leči ako se uhvati na vreme. Upravo zato je jako bitno da redovno posmatramo i pregledmao svoje telo, kako ni najmanje promene ne bi prošle nezapaženo. Naravno, bol u grudima, jaka vrtoglavica, problemi sa disanjem i ostali očigledni simptomi su svima jasni. Ali, obratite pažnju i na ovih šest promena koje mogu da vas na vreme upozore da nešto nije u redu.

Krvarenje

Krvarenje između menstruacije ili tragovi krvi u stolici mogu da znače više stvari - od banalnog pucanja nekog kapilarčića, do ozbiljnih zdvrastvenih problema poput karcinoma. Ukoliko vam se desi da jednoim vidite nekoliko kapi krvi, to nije razlog za veliku brigu. Ali, ako se ovo ponovo, ili ako je krvarenje iole obilnije - obavezno se obratite lekaru.

Nagli gubitak telesne težine

Manja mesečna osciliranja sa kilažom su normalna, ali nemojte da vas raduje ako izgubite više od pet kilograma tokom mesec dana, a da se uopštee niste trudili da to postignete. Vaš organizam vam šalje signal da nešto ozbiljno nije u redu i ne treba da ga zanemarujete.

Bol u stomaku i nadutost

Okej, naravno da nije svaki bol u stomaku razlog za brigu - ali upravo zbog toga bol u ovom delu tela često zanemarujemo do te mer da smo u stanju mesecima da pričamo kako je to "samo prehlada" i nikome da se ne obratimo. Ukoliko bol i osećaj nadutosti potraju duže od dve nedelje, javite se lekaru. Ovo može biti i simptom ginekoloških problema.

Promene na koži dojki

Uvraženo verovanje da se karcinom dojke, najčešći karcinom kod žena, manifestuje uvek kao izbočina ili krvžica je daleko od istine. Promene na koži ili na bradavicama takođe treba da vam upale crvenu lampicu - nažalost, uprvo to većina žena zanemaruje, dobrim delom jer ni ne znaju da to može da bude simptom, piše noizz.rs.

Promene na genitalijama

Ovo zvuči kao toliko očigledna stvar da biste se definitivno začudili kada biste čuli koliko veliki broj ljudi zanemaruje promene mescima, pa i godinama, iz čistog straha od lekara. Ranice, izrasline, jak svrab koji traje - svaka promena na genitalijama je vredna posete lekaru.

Hroničan umor

Ako ste mesecima osećate kao da ne možete da se naspavate, uvek ste grogi, umorite se čim napravite desetak koraka i ne možete lepo da se koncentrišete ni na šta - nemojte, kao ogromna većina ljudi, svaliti sve na stres i praviti se ludi. Posetite lekara jer će vam možda pomoći neki dodatak ishrani u vidu vitamina, možda ste malokrvni, možda vam je potrebna pomoć psihologa da se izborute sa stresom, možda imate neki drugi problem... O čemu god d se radi, garantujemo vam da ćete sve mnogo lakše rešiti uz pomoć stručnjaka nego na svoju ruku.