Ovi delovi tela se smatraju beskorisnim i zakržljalim, a evo koji će tek izgubiti funkciju u budućnosti...

Nekada su u našem organizmu važnu ulogu imali određeni delovi tela, poput umnjaka, mišića spoljnog uha, krajnika... A u budućnosti bismo mogli da izgubimo mali prst na nozi, jer nam, kako kažu stručnjaci, pri hodanju ne treba.

.

UMNJACI

Bolno ih je pustiti da se mukotrpno probijaju na površinu razmičući susedne zube, a bolno ih je i izvaditi. Nekad su bili korisni jer je ljudima bilo potrebno više zuba za žvakanje sirovog povrća i mesa. Zbog napretka u pripremanju jela, umnjacima je značaj opao. Postoje još dva razloga zašto nam umnjaci više nisu potrebni: ljudska čeljušt se smanjila i suzila prostor za njihov rast, a poboljšana oralna higijena je produžila život ostalim kutnjacima.

SLEPO CREVO

Ovaj se organ, poznat i kao apendiks, nalazi na mestu gde se spajaju tanko i debelo crevo, ali ne igra nikakvu ulogu u ljudskoj probavi. Stručnjaci veruju da je slepo crevo učestvovalo u probavnom sistemu još dok se čovek hranio biljkama. Taj organ je i dalje važan kod biljojeda, ali ljudima je usled promene ishrane postao (gotovo) suvišan. Istraživanje iz 2009. godine pronašlo je informacije da slepo crevo skladišti dobroćudne bakterije koje pomažu protiv dijareje. Dok ovi rezultati ne budu ponovljeni u novim istraživanjima, ovaj organ će ostati samo sinonim za bolnu upalu i hitnu operaciju.

TREĆI KAPAK

Ostaci prozirnog trećeg kapka, poznatog i kao Plica semilunaris, vidljivi su u unutrašnjem uglu oka kraj suznog kanalića. Psi, ptice i gmazovi mogu navući treći kapak preko oka da ga zaštite od vlage ili prašine, a da pritom i dalje vide. Iako ljudima nije potreban za vid ili preživljavanje, treći kapak ipak ima namenu: prilikom pomicanja oka, suze teku I uklanjaju tako razne čestice. Kada je vazduh suv I vama konstatno suze oči, običan primer u kojem osetimo funkciju “trećeg kapka

KRAJNICI

Dugo se verovalo da je ovaj par organa beskorisan i da je samo izvor smetnje jer se može bolno upaliti. Lekari su tvrdili da krajnici skupljaju bakterije i ostatke hrane pa ih je najbolje odstraniti. U novije vrijeme otkriveno je da krajnici stvaraju imuno stanice i tako pomažu u svladavanju bolesti. U prilog tome govori i istraživanje koje je pokazalo da ljudi bez krajnika češće traže lekarsku pomoć nego oni koji ih imaju. Takođe, navodno oni kojima su odstranjeni krajnici imaju veći rizik od debljanja. 

MUŠKE BRADAVICE

Bradavice se javljaju na svakom fetusu u prvih 60 dana nakon začeća, pre nego što se razviju spolna obilježja. Kod nositelja Y hromozoma, tada u akciju stupa testosteron, koji uzrokuje rast muških polnih organa, ali ne dira već prisutne bradavice. Budući da bradavice muškarcima uglavnom ne smetaju, priroda ih nije dirala pa su opstale.