Kakve sve zdravstvene probleme možete otkriti u toku ciklusa?

Da treba da slušate svoje telo, dokaz su sve situacije koje vas mogu snaći u tokom menstrualnog ciklusa, a koje mogu ukazati da vas muči određeni zdravstveni problem. Evo nekoliko činjenica o menstrualnoj krvi koje bi trebalo da znate!

.

Kada je krv smeđe-crvene boje

To znači da je vasa menstruacija pri kraju, što znači da možete preći na tanje i manje uloške ili tampone.

Krvarenje nije intenzivno kao pre

Ako ste navikli na obilna krvarenja, a onda ste odjednom primetili da vam se poslednjih meseci krvarenje tokom ciklusa smanjilo, prva misao je posledica kontraceptivnih pilula. To nije nuspojava koja bi trebalo da vas brine. Inače, slaba krvarenja mogu biti znak da imate problem sa štitnom žlezdom ili poremećaj u ishrani.  

Jako obilna menstruacija

Pored toga što  je nuspojava konzumiranja kontraceptivnih sredstava, može biti reč I o polupu ili miomu materice. Polipi najčešće nestanu sami od sebe pa nemate razloga za brigu, a miomima je potrebna lekarska pomoć. U svakom slučaju, ako primetite da su vam menstruacije obilne, obratite se ginekologu.

Zgrušana krv

Krvarenje će biti ovakvo u danima kada najobilnije krvarite i kada jednostavno krvarite prebrzo da bi vaše telo stiglo da razredi  krv. Ako su zgrušani komadi manji od kovanice, to je normalno, no ako su znatno veći i praćeni grčevima, obratite se ginekologu, jer su velike šanse da imate polipe, miome ili policistične jajnike.

Neredovni ciklusi

Normalni mestrualni ciklus traje između 28 i 35 dana, a ako to nije vaš slučaj, možda imate sindrom policističnih jajnika. Lagano krvarenje između dve menstruacije ukazuje na neku polno prenosivu infekciju, poput hlamidije, piše cosmopolitan.hr.

Pratite nas i na Viberu!