Smatrate ih normalnim, ali ove simptome za vreme ciklusa nikako ne smete ignorisati, jer...

Menstruaciju i sve što se nje tiče, morate pratiti kako biste znali da li je sa vašim reproduktivnim organima sve u redu. Promene u menstrualnom ciklusu normalna su pojava, a mogu ih uzrokovati brojni faktori poputstresa, promena mesta boravka, konzumiranje lekova... Šta god bio uzrok, simptome nikako ne smete zanemarivati!

.

Neredovna menstruacija

Svaka žena odokativno zna koliko joj traje menstruacija. Iako je idealno 28 dana, ipak je trajanje individualna stvar. Ciklus može da traje između 21 i 45 dana i to se smatra normalnim.

Međutim, ako je ciklus kraći od 20 dana ili je pauza između dva ciklusa velika, morate odmah razgovarati sa ginekologom.

Najčešći razlog neredovne menstruacije je stres. Ova bolest današnjice uzrokuje naglu pad ili rast hormona što može poremetiti menstrualni ciklus. Ako se situacija ponavlja iz meseca u mesec, to može ukazivati na ozbijne probleme najčešće sa štitnom žlezdom.

Snažni bolovi i grčevi

Menstrualni bolovi smatraju se normalnom pojavom koju uzrokuju hormonalne promene. One mogu biti aktivirane virozama i bolestima ili pak stresnim životnim promenama.

No, iako su grčevi tokom menstruacije vrlo česti kod većine žena, kao i snažni i neizdrživi bolovi, to ne bi trebalo da tretirate kao normalnu pojavu, već o tome obavestite svog ginekologa.

Istraživanja su zabežila kako žene koje pate od vrlo bolnih menstruacija imaju povišenu količinu prostaglandina u sluznici maternice, odnosno endometriju i u menstrualnom krvarenju delujući na matericu, uzrokujući kontrakcije mišića i krvnih žila.

Osim ove normalne pojave, snažne bolove i grčeve tokom ciklusa mogu uzrokovati i neke promene u organizmu poput endometrioze, upale organa za varenje, suženje kanalića maternice, miomi na maternici te velike ciste na jajnicima, zadovoljna.hr.

Obilna menstruacija

Baš poput dužine menstrualnog ciklusa, količina takođe je individualna. Normalnim krvarenjem smatra se ono koje traje između dva i sedam dana, a snaga krvarenja trebala bi biti tolika da je bez problema može upiti veći uložak , odnosno 3 do 6 tampona u jednom danu.

No, ako menstruacija postane toliko obilna da je ne možete kontrolirati higijenskim pomagalima (više od 80 ml dnevno), o toj novoj pojavi morate informirati vašeg ginekologa. Procenjeno je da u Hrvatskoj oko 50 000 žena u dobi od 40 do 50 godina boluje od obilne menstruacije.

Čak polovica obilnih menstruacija uzrokovana je promenama kao što su policistični jajnici, miomi, adenomioza i polipi, ali i neka od opasnijih oboljenja poput karcinoma grlića materice ili tumora koji luče estrogen.

Ovo su razlozi zašto vam kasni menstruacija, a nije trudnoća - posetite ginekologa!

Menstruacija usporava mozak i ograničava moć koncentracije

Pratite nas i na Viberu!